Helyzetkép öt fordulóval a bajnokság vége előtt. NB3 Keleti csoport

 

Kepecz Zsoltnak, a www.putnokfc.hu weboldal szerkesztőjének írása:

Vitán felüli, hogy az utóbbi évek legizgalmasabb bajnokságát futják a csapatok a Keleti csoportban. A mezőny rendkívül kiegyenlített, a tabella borzasztóan szoros és annak ellenére, hogy már csak öt forduló van hátra az idényből, egy-egy győzelemmel vagy vereséggel akár 5-6 pozíciót is javíthatnak/ronthatnak a csapatok. Ebből adódóan számtalan nyitott kérdés van még a végelszámolást illetően, melyek közül többre valószínűleg csak az utolsó forduló(k)ban kaphatunk választ. Az izgalmakat természetesen fokozza a bajnoki kiírás, miszerint csak a győztes jut fel a másodosztályba, a kiesők száma viszont nem kevés, hisz minimum öt együttes búcsúzik az NBIII-tól. Sőt a Keleti, Nyugati és Közép csoport legrosszabb 13. helyezettje sem lesz a harmadosztály tagja a következő szezonban.

A következőkben egy kis elemzéssel tarkítva megmutatjuk, hogy a hátralévő öt fordulóban ki kivel játszik.

 

BAJNOKASPIRÁNSOK

A bajnoki címért való versenyfutás háromismeretlenes egyenletté redukálódott. Már matematikailag is kijelenthetjük, hogy a Keleti csoport 2016/17-es idényét a Kazincbarcika (64), Monor (56), Jászberény (55) hármasa közül nyeri meg valaki.

A 29. forduló legnagyobb győztese a bajnoki címérét folyó versenyfutásban egyértelműen a KBSC volt, akik hozták a kötelezőt a DVSC ellen (3-1) miközben a legnagyobb vetélytársai betliztek. A Monor frakkját a Putnok kapta el (1-2), a Jászberényen pedig a BKV fogott ki (1-2). Mindennek eredményeként pedig a Barcika köszöni szépen jól van, sosem látott előnyre tett szert a riválisokkal szemben, előnye 8 pontra duzzadt a Monor és 9 pontra a Jászberény előtt.

Kétséget kizáróan kulcsfontosságú lesz, hogy a hétvégi Jászberény – Monor meccs hogyan alakul majd, ezért megnéztük az egyes variációk milyen hatással lehetnek a bajnoki címért folyó versenyfutásra.

1. Az éllovasnak a döntetlen lenne a legkedvezőbb eredmény, ez esetben a Kazincbarcikának a hátralévő öt meccséből mindössze kettőt kellene megnyernie a bajnoki címhez. Ennél a felállásnál már hiába nyerné meg valamennyi mérkőzését (négyet) a két üldözője a KBSC előnye már behozhatatlan lenne.

 

kbsc-1.-768x480.jpg

 

2. Az is jó nekik, ha a jászberényiek győznek, ez esetben is elég két győzelem a Barcikának, mert ha a Jászberény az utolsó négy meccsét meg is nyeri és a KBSC csak a kötelező kettőt húzza be, akkor 70-70 pontja lenne a két csapatnak, de a borsodiaknak 22 győzelem, a jászságiaknak 20 győzelem lenne a nevük mellett, azaz ekkor is bajnok a Kazincbarcika.

 

kbsc-2.-768x480.jpg

 

3. A legkedvezőtlenebb eredmény a kék-sárgák szempontjából a Monor jászberényi sikere lenne. Ennél a tényállásnál Belényesi Csabiéknak nem elég a hátralévő öt meccsből kettőt nyerniük, legalább egy iksz is szükségeltetik a bajnoki címhez, mely esetben 71 pontjuk lenne. Ha a Monor az utolsó öt meccsét megnyeri, akkor szintén 71 pont szerepelne a nevük mellett. Ráadásul mindkét gárda 22 győzelemmel 5 döntetlennel és 7 vereséggel rendelkezne, azaz nem a győzelmek száma, hanem a jobb gólkülönbség döntene a bajnoki címről. Ebben most a Kazincbarcika +25-el jobban áll, azaz a Monornak az öt győzelme során kellene ezt a mutatót a maga javára fordítani. Valljuk be, kicsit nehezen elképzelhető ez, így szerintünk ha csak 7 pontot gyűjt a hátralévő öt meccsén, akkor is a Kazincbarcika a bajnok és a feljutó.

 

kbsc-3.-768x480.jpg

 

A hátralévő fordulókban a Monor – Jászberény mérkőzésen kívül nagy pikantériával rendelkezik még a Jászberény – KBSC összecsapás is, bár az már a 32. fordulóban könnyen lehet tét nélküli lesz. A három bajnokaspiráns közül egyértelműen a Jászberény sorsolása a legnehezebb, akiknek a Monoron és a Kazincbarcikán kívül meleg lehet a pite a Rákosmente és még inkább a Hatvan vendégeként.

Nézzük a három élmenő kikkel játszik még a 30-34. fordulóban:

 

monori-se-768x614.jpg

 
A NAGY KÖZÉPMEZŐNY, AVAGY 13 CSAPAT KÁLVÁRIÁJA A 4. ÉS A 16. HELY KÖZÖTT

Hihetetlen, de a 4. helyezett Nyírbátor (45) és a 16. Hatvan (35) között öt fordulóval a vége előtt mindössze 10 pont a különbség, a 9. és ugyancsak a 16. pozícióban lévő között ez mindössze 6 pont, azaz két győzelemre vannak egymástól… Éppen ezért arra élezzük ki elemzésünket, hogy kinek hány pontra van még szüksége jelen állás szerint, hogy biztosan meghosszabbítsa NB3-as tagságát, azaz ne essen ki. A 14., már biztos kieső pozícióban lévő REAC pillanatnyilag 35 ponttal rendelkezik, így úgy számolhatunk, hogy matematikailag 51 ponttal lehet biztosan, minden más eredménytől függetlenül bennmaradni. Nagy valószínűséggel ettől kevesebb pontszámmal is elérhető lesz mindez, mivel a csapatok egymástól is fognak még elvenni pontokat, de az egyszerűség kedvéért, most mi ezzel kalkuláltunk.

Nyírbátor van a legkényelmesebb helyzetben, könnyen lehet, hogy azzal a pontszámmal, amivel most rendelkeznek, kiesési gondjaik már nem lehetnek. Ha viszont tutira akarnak menni, akkor még 6 pontot kell szerezniük és azzal már matematikailag sem eshetnek ki. A hátralévő fordulókban a sorsolásuk közepesen nehéznek tűnik, vélhetően egy-két forduló múlva a kiesés szempontjából tét nélküli mérkőzéseket fognak játszani.

 

nyirbatori-fc-768x576.jpg

 

A tartalék csapatok közül pillanatnyilag a DVTK II. áll a legjobban, számításaink szerint a megszerezhető 15-ből 7-et gyűjtve nem érheti őket meglepetés. A sorsolásuk nem tűnik túl könnyűnek, ennek ellenére a kívánt pontmennyiséget össze tudják szedni. Izgalmasnak tűnik az MTK elleni idegenbeli kirándulásuk, de már a hétvégén, Tállyán is vért kell izzadniuk a bajnoki egységekért.

 

dvtk-ii.-768x614.jpg

 

A 6. helyen tanyázó MTK II. jelenlegi 43 pontjához még 8 pont szükségeltetik a biztos bennmaradáshoz. Kedvez számukra, hogy ötből háromszor is hazai környezetben játszhatnak még és a pillanatnyi formák alapján ők tűnnek esélyesebbnek ezeken a meccseken. A diósgyőri fiatalokhoz hasonlóan Tállyán élhetnek át meleg perceket, de egy kis NBI-es vérátömlesztéssel meglephetik a borvidéki alakulatot.

 

Ami a Putnokot illeti, az utolsó öt forduló remek eredménysorának (mely alól a Salgótarján elleni meccs kivételt képez) köszönhetően a Putnok FC 42 pontjával kedvezőbb, de még nem megnyugtató helyzetben van. Bele se gondoljunk abba, hogy az utóbbi időkben elért négy győzelem nélkül – legrosszabb esetben 30 ponttal – hol foglalnának helyet most a tabellán… Fél szemmel még hátrafelé is kell tekinteniük, de már csak azért, hogy lássák mi történik mögöttük. Akárhogy is számoljuk, ha egy vagy maximum két győzelmet szereznek még a bajnokságban, nagy bajuk már nem lehet. Annál is inkább, mert a kieső zónában lévő csapatok közül többen még játszanak egymás ellen.

 

putnok-fc-768x576.jpg

 

A Nógrád megyét képviselő Salgótarjánnak az áhított 51 ponthoz még három győzelmet kell bezsebelnie. Ennek elérését kicsit megnehezíti, hogy háromszor még idegenben játszanak, ráadásul a diósgyőri és a monori kirándulás sem tűnik könnyűnek. Ugyanakkor a közvetlen riválisok elleni hazai meccseiket muszáj behúzniuk.

 

stc-salgotarjan-768x614.jpg

 

A 9. Rákosmente és a 10. ESMTK 41-41 egységet szorgoskodott össze, ha az 51 pontos határból indulunk ki, akkor még 10-10 ponttal kellene megtoldaniuk a jelenleg meglévő pontjaikat a harmadosztályú tagságuk meghosszabbítására. Velük kapcsolatban elmondhatjuk, hogy mindössze kétgyőzelemnyire, 6 pontra vannak a már kieső helyen lévőktől.

A Rákosmentére komolyabb kihívások várnak, nincs könnyű sorsolásuk a hátralévő fordulókra és főleg azok a meccsek tűnnek nehéznek, amit otthonuktól távol játszanak majd. Persze a bajnoki címért küzdő Jászberény vendéglátása sem lesz sétagalopp találkozó. Teher alatt nő a pálma, szokták mondani és ezzel biztosan az RKSK játékosai is így vannak. 

 

rakosmente-ksk-768x614.jpg

 

A kiváló tavaszt produkáló ESMTK játékosok méltán lehet büszkék az utóbbi mérkőzéseken nyújtott teljesítményükre, akik meccsről meccsre múlták felül önmagukat. Ha nem lenne ilyen szoros a bajnokság, már rég egy “karosszékben ücsörögve” nézhetnék a riválisok ténykedését, de mivel ez nem mondható el, így nagyon oda kell tenniük magukat nehogy kiénekeljék a sajtot a szájukból. Az első számú bajnokaspiráns ellen nem esélyesek, de a másik négy mérkőzésen növelhetik pontjaik számát. Akár annyit is, amivel három fordulón belül biztosíthatják bennmaradásukat. Ha így lesz, jövőre is a harmadosztályban harsoghatják a szurkolók: Csak a Liza!!!!

 

A Tiszaújváros és a Tállya gárdája pár fordulója még a TOP 8-ban volt, de mint látható elég egy-két rossz eredmény a lejjebb kerüléshez. Négy pontra lenni a kiesőzónától nem egy életbiztosítás, így muszáj csipkedniük magukat, ha növelni szeretnék ezt a különbséget.
Tiszaújváros sorsolása a hátralévő öt fordulóban kifejezetten nehéznek tűnik, főleg úgy, hogy két Top3-as csapathoz is vendégként látogatnak. A hazai meccseiket pedig a kritikus szurkolóik előtt olyan csapatok ellen játsszák, akik a kiesés elől menekülnek.

 

fc-tiszaujvaros-768x614.jpg

 

Tállyának is kijut a jóból, hiszen még három tartalékcsapattal is összemérhetik tudásukat, akik az utóbbi időben előszeretettel turbózzák fel NBIII-as együttesüket az első számú csapatok játékosaival. A küldetésük nem egyszerű, de kivitelezhető a tavaszi jó formájuknak köszönhetően.

 

tallya-kse-768x614.jpg

 

A következő négyesfogat a BKV Előre, a REAC, a DVSC-DEAC II. és a Hatvan kart karba öltve egyaránt 35 ponttal rendelkeznek és közülük még a 13. pozícióban lévő közlekedésiek sem lehetnek nyugodtabbak.

A BKV Előre 35 pontjával jobban áll a Közép és a Nyugati csoport 13. helyezettjeihez képest, így ha most lenne vége a bajnokságnak, nem esnének ki. Ettől eltekintve nincsenek könnyű helyzetben, de erőt meríthetnek például a Jászberény múlt heti legyőzéséből. A sorsolásuk alapján nagy kihívások előtt állnak, nem sokan cserélnének velük a párosításokat elnézve. Ötből háromszor vendégként kell megmutatniuk, hogy mire képesek, de tudjuk, hogy ebben nagyon jók, így ez nem is biztos, hogy hátrány számukra.

 

REAC hat vereség után végre pontot tudott szerezni a 29. fordulóban, de továbbiakra lenne szükség, ha jövőre is NBIII-as szeretne maradni a nem oly régen még élvonalban szereplő klub. A fővárosiak idegenben sok jóra nem számíthatnak, a hazai meccseken gyűjtött pontok viszont nem biztos, hogy elég lesz az üdvösségükhöz.

 

reac-768x614.jpg

 

Egy kicsit még mindig dörzsöljük a szemünket, hogy a kis Loki, alias DVSC-DEAC II. hogyan került kieső pozícióba, de tény, hogy a 35 pontjuk a 15. helyre elegendő. Nyírbátorban és Tállyán vért kell majd izzadniuk a jó eredményért, hazai pályán viszont kétszer is hatpontos meccset játszanak a Hatvan és a REAC ellenében.

 

Hatvan nagyot hajrázott az utóbbi időben és kicsit már az is csodaszámba megy, hogy még van esélyük a harmadosztályú tagságuk meghosszabbítására. Varga Attilával a kispadjukon képesek lehetnek kivívni a bennmaradást, de ehhez kemény ellenfeleket kell legyőzniük a hátralévő öt fordulóban. Rögtön a soron következő bajnokijuk, amit a Debrecen II. ellen játszanak kulcsfontosságú lehet a folytatást illetően.

 

fc-hatvan-768x576.jpg

 

KIESŐJELÖLT

Hajdúböszörménynek a matematikai esélye még megvan a kiesés elkerülésére, de a helyzete már-már kilátástalan. Talán a csodánál is többre lenne szükségük, hiszen ha a hátralévő öt meccsüket megnyerik, akkor is csak 41 pontjuk lesz, ami nem biztos, hogy elegendő lesz a végelszámolásnál. Ha ehhez hozzávesszük, hogy még kikkel játszanak, akkor sok jót nem jósolhatunk nekik. Amiben bízhatnak, a remény hal meg utoljára.

 

hajduboszormeny-768x614.jpg

 
A BÚCSÚZÓ

Az őszi szezont követően senkit nem ért meglepetésként, hogy az Újpest FC II. a Keleti csoport első, biztos kiesője, akik épp a Putnoktól elszenvedett 6-0-ás vereséggel lettek száműzve legalább egy évre a harmadik vonaltól. A lilák ettől függetlenül becsülettel kiállnak minden ellenfelükkel szemben, sőt egy-két élvonalbeli légiós segítségével több csapattól is pontokat csentek. Épp ezért nem dőlhetnek hátra a székükben azok a csapatok, akikkel még találkozni fognak…

 

ujpest-fc-ii.-768x614.jpg

 

Száz szónak is egy a vége, rendkívüli izgalmak várhatók még a Keleti csoportos bajnokság hátralévő fordulóiban. A bajnoki cím sorsa egy-két fordulón belül ugyan eldőlhet, de a középmezőnnyel összeforrt kiesőzóna még számtalan meglepetést, fordulatot hozhat. Hiba lenne nem nyomon követni az előttünk álló eseményeket, mert az NBI-es és NBII-es bajnoksághoz hasonlóan itt az NBIII-ban is igazi tűzijáték várható a végére. Erről szól és ettől szép a foci!!!