Taktikailag az osztály egyik legerősebb csapata vagyunk. Interjú Varga Balázzsal a Szekszárdi UFC vezetőedzőjével

A Méhkerék elleni hazai döntetlen után a Szekszárd az éllovas Szigetszentmiklós otthonába látogatott, amely addig egy kivételével minden mérkőzését megnyerte. A szekszárdiaknak megvoltak a lehetőségeik, így akár a győzelmet is megszerezhették volna, de végül az egy pont birtokában is elégedetten utazhattak haza.

 

varga-balazs.jpg

 

– Hogyan értékeled az elmúlt időszakot? Mennyiben sikerült előre lépnetek, illetve mennyire voltál elégedett a csapat játékával és eredményességével?

– A játékoskeretünk szinte egészét 17-23 év közötti fiatalok alkotják, akik még nincsenek minden éles helyzetre felkészülve, de nagyon sokat szeretnének tanulni és fejlődőképesek, ami által öröm velük együtt dolgozni. Nagyon jó, minőségi munkát tudunk elvégezni a hétközi edzéseken és minden mérkőzést egy új lépcsőként, új állomásként fogunk fel. Szeretnénk viszontlátni a begyakoroltakat és azt, hogy egyénileg a fiatal játékosaink egyre magabiztosabbá, bátrabbá váljanak, érettebb legyen a játékuk a harmadosztályban hétről hétre. A csapat játékával elégedett vagyok, bár tudom, hogy még sok idő kell ahhoz, hogy az én játékfilozófiámmal, játékstílusommal megegyező játékhoz eljussunk, de ez a célunk, ezen dolgozunk. Mérkőzésről mérkőzésre lépünk előre, taktikailag az osztály egyik legerősebb csapata vagyunk, az egyik legkevesebb gólt kaptuk ebben a nagyon erős csoportban. A fejlődésünk még nem mindig mutatkozik meg győzelmekben, mert nem használjuk ki a gólhelyzeteinket, pedig van belőle bőven. Több találkozón játszottunk ellenfeleinknél jobban, de nem használtuk ki a lehetőségeinket, így többször be kellett érjük egy ponttal, vagy sajnos eggyel sem. A csapatépítéssel kapcsolatosan nem jött jól, hogy 3-4 játékosunk is bajnoki mérkőzéseken szenvedett súlyos sérülést, így rájuk már az egész ősszel nem számíthattam, új játékosokat kellett beépítenem. Sajnos kétszer egymás után még nem tudtunk ugyanabban az összeállításban pályára lépni, például a listavezető Szigetszentmiklós ellen 7 játékosomat kellett nélkülöznöm, ebből 5-en alapembernek számítanak.

– Hogyan készültetek a Szigetszentmiklós ellen? Milyen taktikát választottál?

– Mint minden egyes mérkőzésre, maximálisan megpróbáltunk felkészülni az ellenfélből és mivel rengeteg játékost kellett pótoljunk, a saját játékunk felépítése is fő szempont volt hét közben az edzéseken. Kezdeményező taktikát választottunk az első félidőben és a mérkőzés egyes időszakaiban is letámadtuk ellenfelünket, próbáltunk nyomást helyezni rajuk, amivel véleményem szerint sikerült meglepni a listavezetőt. A mérkőzés alatt is kellett taktikailag váltanunk, hogy az ellenfél erősségeit ki tudjuk venni a játékból és ez nagyrészt sikerült is. Voltak időszakok, amikor mélyebben a kapu előtt kellett védekezzünk és az utolsó negyedórában nagyon jól kihasználtuk azt, hogy ellenfelünk nagy területeket hagyott maga mögött, itt megvoltak a lehetőségeink a három pont megszerzésére is.

 

Videó: Tv8 Sport

A mérkőzés összefoglalóját a Tarr Kft. támogatásával láthatják.

 

– Ezúttal mely játékosok nyújtották csapatodból a legjobb teljesítményt?

– Az egész csapat közös sikere ez a jó eredmény. Mindenki a saját posztján hozta önmagát, mindenki hozzá tudott tenni a csapat játékához és ez nagyon fontos az ilyen mérkőzéseken, az ilyen erős ellenfelekkel szemben. Én az egész csapat teljesítményének örülök, mindenkit ki tudnék emelni valami miatt, de ez igazi csapatmunka volt.

– Maradt benned hiányérzet, vagy teljes mértékben elégedett vagy az egy ponttal?
– Én mindig győzni szeretnék, minden alkalommal és így készültem most is. Az utolsó negyedóra alapján maradt bennem hiányérzet, hiszen egy gólt legalább szerezhettünk volna, de a meccs egészét nézve reális a döntetlen, hiszen volt helyzet a másik oldalon is. A csoport jelenlegi legjobb csapata ellen játszottunk, megmutattuk mire vagyunk képesek és azt, hogy bárkivel fel tudjuk venni a versenyt, tehát tudunk mire építeni.

– Ebben az évben még két kemény mérkőzésetek lesz, a Dunaújváros majd az FTC második csapata ellen. Talán már nem is számítana meglepetésnek a pontszerzésetek. Mit vársz ezektől a találkozóktól?

– Mind a két mérkőzést hazai környezetben játsszuk, ahol nagyon jól teljesítünk, így egyértelmű célunk, hogy megnyerjük ezeket a találkozókat. Tudjuk, hogy jó csapatok ellen játszunk és vannak hiányzóink is, de a csapat jó állapotban van. Úgy érzem, ha továbbra is ilyen fegyelmezettek és szervezettek leszünk taktikailag, akkor képesek vagyunk nagyon komoly eredményeket elérni ezeken a mérkőzéseken.

Szécsi József