Számunkra minden meccs létkérdés. Interjú Lantai Balázzsal a Balatonfüredi FC megbízott edzőjével

A Nyugati csoportban várhatóan a Sárvár, a Balatonfüred és a Csorna csapatai között fog eldőlni, hogy melyik együttes búcsúzik majd a harmadosztálytól. Az elmúlt fordulóban a Puskás Akadémia tartalékjainak legyőzésével nagyot lépett előre a Balatonfüred. Lantai Balázs megbízott edzőt kérdeztük.

lantai-balazs-300x298.jpg

– Az őszi szezon tizenhat mérkőzésén mindössze hét pontot szereztek, melyből az MLSZ ötöt levont. Milyen érzésekkel várták a tavaszi rajtot?
– Az őszi szezon zárását megelőző utolsó három bajnoki mérkőzésen vettem át a csapat irányítását az előző megbízott edzőtől Földesi Károlytól. A hátralévő fordulókban a cél nem lehetett más, mint az hogy a megszerezhető kilenc pontból a legtöbbet tudjunk begyűjteni és a kiesést jelentő utolsó pozícióról történő elmozdulást tűztük ki. Mindemellett a hátralévő mérkőzéseken lehetőségem volt arra, hogy a rendelkezésemre álló játékoskeretet megismerjem és kijelöljem a célok megvalósítására alkalmas keretet.
– Mi volt a pontlevonás oka?
– Természetesen az Egyesület Vezetői korrekt módon tájékoztattak a “külső” problémákról, ami a felnőtt csapat versenyeztetését is veszélyeztethette, azaz az U19 és az U17 korosztályok versenyeztetésénél felmerülő létszámhiányos és nem kiállások miatti pontlevonásokról.
– Mely dolgokon változtattak a téli szünetben?
– A téli szünetben az volt a legfontosabb feladatunk, hogy a legnagyobb veszélyt elhárítva megoldást találjunk az U19 és U17 korosztályok versenyeztetési problémáira. Folyamatos egyeztetéseket követően a Város Vezetői és az Egyesület Vezetői között megállapodás született és a tavaszi szezonra a döntés megoldás hozott. A jövőben újabb egyeztetéseket kell folytatni a partner Egyesülettel (BUSC) hogy máskor ilyen jellegű problémával ne kelljen megküzdenünk. Fontosnak tartottam, hogy a célok eléréséhez szükséges forrásokat az Egyesület biztosította számomra. Az Egyesület Vezetői részéről teljes bizalmat élvezve a tárgyi és anyagi lehetőségeket megismerve alakítottam ki a szakmai stábot, ahol helyet kapott kapusedző, másodedző, erőnléti edző és a források ismeretében a lehetőségekhez mérten minőségi igazolások. A 22 fős keretből 7 játékos távozott és a helyükre 5 játékos érkezett (Hársfalvi, Polareczki, Petruska, Hahn, Garics).
– A tavasszal jóval eredményesebbek, hiszen az eddig lejátszott nyolc meccsen már tíz pontot szereztek. Legyőzték a Sárvárt, de a Videoton II. és a Győr elleni döntetlenek is győzelemmel érnek fel. Miként készültek a Puskás Akadémia tartalékjai elleni összecsapásra?
– A Puskás Akadémia elleni találkozó számunkra egy volt a sok közül nem kezeltük kiemelten, mert számunkra minden meccs létkérdés. Természetesen volt információnk ellenfelünkről személyesen tekintve meg a Csorna elleni bajnoki mérkőzésüket. Persze a második számú csapatoknál lehetetlen felkészülni a játékosokból, mert csak a mérkőzést megelőző jegyzőkönyvből tudjuk, hogy kik a visszajátszók.
– Korán hátrányba kerültek, de a negyvenedik percre megfordították a mérkőzést, s emberelőnyben játszva meg is nyerték azt. Hogyan értékeli csapatának játékát?
– Ha röviden akarom értékelni a Puskás Akadémia elleni mérkőzésünket, akkor azt kell mondanom, hogy szerettük volna magunkhoz igazítani ellenfelünket, ami már az első percben meghiúsult. De mutatva egységünket és küzdeni tudásunkat a nagy pofonból felállva megérdemelten fordítottuk magunk javára a mérkőzést. Az emberelőny birtokában, ha a végjátékoknál pontosabbak vagyunk akár nagyobb arányú győzelmet is szerezhettünk volna. Bár itt megemlíthető, hogy az ellenfél pontrúgásai mindig veszélyt jelentettek. Összegezve megérdemelten tartottuk itthon a számunkra nagyon  értékes három pontot.
– Mely játékosok teljesítményével volt elégedett?
– Sokadik mérkőzésen mutatja meg a Balatonfüred FC, hogy fegyelemmel, alázattal és egységben elérhető az, amit kitűztünk magunk elé. Nem lenne korrekt részemről, ha neveket említenék, mint legjobb játékosok, hanem most Csapatban gondolkozom. Mint minden együttesnél természetesen Vezérekre szükség van, ami Nálunk is megtalálható.
– Mostani győzelmük után egy kicsit fellélegezhetnek, hiszen három pont az előnyük a Csornával szemben, ráadásul egy meccsel kevesebbet játszottak. Milyennek tartja bennmaradási esélyeiket?
– A bennmaradási esélyekről pedig annyit hogy kezünkben a sorsunk!

Szécsi József