Méhes Tibor sorozatban 9 vereség után sem adta fel, s végül a makóiak kiharcolták a bennmaradást

Reménytelen helyzetből állt talpra a Makó FC. Interjú Méhes Tibor vezetőedzővel.

Fotó: PMFC

– A 13. forduló után mindössze 3 pontotok volt és 8 egységgel voltatok lemaradva a még bennmaradó helytől. Nem gondolkodtál rajta, hogy felállsz, s otthagyod az egészet?

– Minden normális edző fejében megfordul, hogy abbahagyja, mikor ilyen eredménytelen a munkája. Én csak azért nem tettem meg, mert folyamatosan bíztam a csapatban és tisztában voltam vele, hogy az a keret nem alkalmas a bennmaradás kivívásához és már az őszi szezon vége felé csak az volt a cél, hogy ne legyen behozhatatlan a lemaradás a konkurens csapatokkal szemben. Emellett tudtam, hogy mennyi munkánk van az eddigiekben.

 – Milyen volt a csapat lelkiállapota?

– Az ősszel 9 vereséget szenvedtünk zsinórban, aki ült már kispadon és futballozott bármikor, az tudja, hogy ez mit jelent. Ezért bekapcsolódott a csapat munkájába egy mentális szakember, akinek a munkája kulcsfontosságú volt a bennmaradás kiharcolásában.

– Mi volt az, amin változtattatok? Mi vezetett eredményre?

– Januárban egy integrált mentális állapotfelmérést végeztünk a csapatnál, amit természetesen magamon és edzőkollégámon kezdtünk. Erre épült egy a csapatra és a helyzetünkre adaptált speciális támogatás, ami végigkísérte a tavaszi szezonunkat az igazolásoktól az utolsó mérkőzésünk lefújásáig. Hétről hétre volt kontrollfolyamatunk is, mivel az UTE U16 vezetőedzője hasonló fejlesztést vitt a teljes 2017-18-as szezonban. Ők bajnokok lettek (gratulálunk nekik), mi pedig bennmaradtunk. A folyamatot szakmailag egy egykori makói serdülő és ifista játékostársam menedzselte, monitoringozta végig. A télen átalakítottuk a játékoskeretet. 7 játékos ment el, 7 játékost igazoltunk. Ebben döntő volt Molnár Jani személye, aki 14 mérkőzésen 8 gólt rúgott.

– Kiszámoltátok, hogy ha önmagában csak a tavaszi szezon béli eredményeket néznénk, akkor az, hányadik helyre lett volna elég?

– Igen, kiszámoltuk. Számításaink szerint, a tavaszi idény teljesítménye a 4. helyre lett volna jó.

– Végül az utolsó forduló döntött a bennmaradásról. Miként készültetek a Paks második csapata ellen?

– A csapat átérezte a mérkőzés fontosságát, ugyanúgy készültünk, mint a többi csapat ellen. Tudtam, hogy a fiúk mentálisan erősek és biztos voltam benne, hogy nyerni fogunk.

Videó: Szín Világ

– Milyen volt a meccs? Mely csapatnak volt több helyzete?

– Az első félidőben el kellett volna döntenünk a mérkőzést. Nagyon sok helyzetet hagytunk ki az első és a második félidőben is, és ez majdnem megbosszulta magát. A mérkőzés képe alapján úgy gondolom, hogy teljesen megérdemelten nyertünk.

 – Bennmaradtatok. Gondolom, hogy óriási ünneplés volt. Nagyon lelkes szurkolóitok vannak.

– Óriási volt az öröm, játszanunk kellett egy harmadik félidőt is – de, azt már nem a pályán…. A szurkolók végig a csapat mellett álltak, főleg a Lángszórós Alakulat. Nélkülük biztosan nem sikerült volna.

Fotó: Lángszórós Alakulat Makó Facebook oldal

– Mely játékosok teljesítményével voltál a leginkább elégedett?

– Amit elértünk, azt csapatként értük el. Félszezonnál már mindenki elkönyvelte, hogy a Makó kiesett, de mi ezt nem így gondoltuk, mindvégig kitartottunk, dolgoztunk tovább, kezdve a játékosoktól, a szertáros, a pályamunkás, a tulajdonos és mindenki, aki a csapat körül volt. Így tudott a Makó kisebbfajta csodát művelni.

 – Hogyan tovább? Miként alakul majd a nyári program? Tervezel-e változtatásokat a csapatban?

– Rendkívül nehéz szezon áll mögöttünk, így mindenki nagyon elfáradt. A játékosok szabadságon vannak, a vezetők folyamatosan tárgyalnak a játékosokkal. Ezek végeztével fogjuk tudni, hogy ki marad, és ki megy el. Erősítenünk biztosan kell.

 – Nemsokára kezdődik a Foci VB. Melyik csapatért fogsz szorítani?

– Nincs kiemelt csapatom. Esélyesnek látom a spanyolokat, a németeket, a brazilokat és az argentinokat. És mint minden VB-n biztosan lesz egy meglepetés csapat is.

Szécsi József

Be the first to comment

Leave a Reply