Jól teljesíteni csak nyugodt, pozitív környezetben lehet. Interjú Horváth Dáviddal a Monori SE vezetőedzőjével

Újabban remekül megy a Monori SE labdarúgócsapatának. A hétvégén legyőzték a Pénzügyőrt, amely zsinórban már a harmadik siker volt. Horváth Dávid vezetőedző válaszolt kérdéseimre.

 

horvath-david-monor-utanpotlas-facebook-oldal.jpg

Fotó: Monori Utánpótlás Facebook oldal

 

– A Paks tartalék csapata elleni 5-2-es vereség után vetted át a vezetőedzői feladatokat. Miért pont rád, az egyik játékosra esett a választás?

– Nem csak a csapat játékosa, de az U19-es csapat vezetőedzője is vagyok és leginkább ez a két szempont egyben, ami miatt megkaptam a bizalmat és lehetőséget a szakosztály vezetésétől, mert nálam jobban jelenleg senki nem ismeri a játékosokat és az egyesületet, ezáltal azonnal, ismerkedés nélkül elkezdhettünk javítani a hibákon. Emellett a munkamódszeremmel is tisztában voltak a vezetők, hiszen immár negyedik éve dolgozom a monori utánpótlás csapatoknál trénerként. Külön köszönet Selei Ernőnek, a BSS2000 Kft. tulajdonosának, a csapat főtámogatójának, hogy az eredményes munkához biztosítja a hátteret, ezáltal az én dolgomat is nagyban megkönnyíti.

– Milyen elvárásokat fogalmazott meg a vezetőség irányodban?

– A 12. helyen vettem át a csapatot, így a szezon előtt megfogalmazott feljutás egyértelműen messze került. Számszerű pont vagy helyezés nem hangzott el, inkább az, hogy a széthullott társaság csapatként álljon össze és meglegyen a feltétele annak, hogy egyénileg is mindenki a tudása legjavát tudja adni, ezáltal derüljön ki, hogy mely játékos alkalmas arra, hogy jövőre is monori mezben futballozhasson.

– Amióta te vagy a vezetőedző, hat mérkőzést játszottatok, melyből négyet megnyertetek, ezek közül hármat zsinórban. Minek köszönhető ez, s mi volt az, amin változtattál?

– Amin azonnal tudtam változtatni az az öltözői hangulat volt. Hiszem, hogy jól teljesíteni csak nyugodt, pozitív környezetben lehet és ezt meg kell teremteni a játékosok számára. Valamint természetesen szakmai oldalról megközelítve is módosítottunk pár dolgon, ami teljesen a játékoskeret tudására és karakteréhez lett igazítva, így csapatként is jobban tudunk funkcionálni. Nagyobb titok nincs, csak tervszerűség és lelkiismeretes felkészülés. Az, hogy valamilyen pozitív statisztikai adatot tudunk a csapat eredményeivel kapcsolatban megemlíteni az elmúlt időszak sikertelenségeivel szemben, azt mutatja, hogy az út, amin elindultunk jó.

– Milyen volt a Pénzügyőr elleni mérkőzés? Mely csapatnak volt több helyzete és igazságosnak érzed-e a végeredményt?

– Tisztában voltunk vele, hogy mire számíthatunk a Pénzügyőr csapatától, tudtuk mik azok, amikre jobban oda kell figyelnünk. Az eredményeik is azt mutatták, hogy veszélyes, masszív gárda. Az első félidőben teljesen megérdemelten szereztünk kétgólos előnyt, a találataink mellett többször törtünk be a vendégek 16-osán belülre. A második játékrészben energiánkat főként arra fordítottuk, hogy megőrizzük a vezetésünket és egy kritikus tízpercet leszámítva magabiztosan tettük mindezt. A három pontot egyértelműen igazságosnak érzem, annak külön örülök, hogy mindezt kapott gól nélkül értük el.

– Amióta vezetőedző vagy, azóta nem léptél pályára. Még csak 31 évesen korai lenne abbahagynod a labdarúgást. Ha úgy hozza a sors, játékoddal is segíteni fogod a csapatod?

– Amikor a nyár végéig meghosszabbítottuk az ideiglenes kinevezést a vezetőkkel, abban egyeztünk meg, hogy felfüggesztem játékos pályafutásomat. Ezt én kértem, mert ez a feladat teljes embert kíván, és úgy tisztességes, hogy úgy is végezzem. Nem tagadom, ezt a 12 mérkőzést egy komoly lehetőségnek fogom fel, és ha úgy alakul, hogy megint döntenem kell, akkor mindent figyelembe véve fogom meghozni a döntést.

Szécsi József