Jól szerepelt az őszi szezonban a Tállya KSE

Interjú Uray Attila vezetőedzővel

– Az előző bajnoki évben a 10. forduló után vetted át a vezetőedzői feladatokat, az akkor a kieső helyen álló Tállyánál. Nem volt könnyű a bennmaradás. Milyen problémákkal kellett megküzdenetek, és miben sikerült előrelépni mostanra?

– A legnagyobb probléma a megszerzett 6 ponton felül az volt, hogy a csapat az előző öt fordulóban 19 gólt kapott, ami nagyon sok. Elsődlegesen stabilizálni kellett a védekezést, arra törekedtünk, hogy az ellenfél helyzetbe se kerüljön, lehozzuk a mérkőzéseket kapott gól nélkül, így mindig lehetőséget teremtsünk magunknak a három pont megszerzésére. A csapatot ismertem (hiszen közel lakom Tállyához) és hittem abban, hogy a rendkívül nehéz helyzet ellenére el tudjuk érni a bennmaradást, viszont ezt el kellett hitetnem a játékosaimmal is. Nagyon rövid idő állt rendelkezésre az első bajnoki előtt, leginkább a csapatrészek taktikai feladatait és a csapatrészek együttműködését vettük át, amiben kitértem az egyéni feladatokra is. Nagyon jól sikerült a bemutatkozásom, mert az MTK második csapatát 1-0 arányban le tudtuk győzni. A további feladat pedig az volt, hogy szerezzünk annyi pontot az ősz utolsó fordulóiban, hogy legyen reményünk arra, hogy egy jó szerepléssel, tavasszal alattunk húzzák meg azt a bizonyos vonalat… Szerencsére ez sikerült és 13 ponttal zártuk a szezon felét. Sokan így is biztos kiesőnek könyveltek el minket, szerencsére meg tudtuk ezt cáfolni! Nagyon nehéz, és idegőrlő tavasz után az utolsó fordulóban a Füzesgyarmat legyőzésével sikerült az NB III-as tagságunkat megtartani. Nagy nehézséget okozott és okoz, hogy a hazai mérkőzéseinket is idegenben kell játszani. A csapat átlagéletkora elég magas volt, viszont a játékosok magassága és a sebessége elmaradt az ideálistól. A kispad elég rövid volt. Bizonyos posztokon nem volt elég ember és az egészséges versenyhelyzet kialakítására korlátozott lehetőségeim voltak. A nyári igazolásokat ezekhez az elvárásokhoz próbáltuk igazítani, ami hellyel-közzel sikerült, de a keret további alakításra szorul.

– Milyen célokkal vágtatok neki a mostani bajnokságnak?

– Az új bajnokságban az elsődleges célunk az volt, hogy a Tállya KSE biztosan bennmaradjon ebben az osztályban és még egyszer ne kelljen azt átélni, amit az elmúlt időszakban. Az eddig megszerzett 22 pont és a 6 győzelem nagyon jó teljesítménynek mondható annak tükrében, hogy az előző szezonban 29 ponttal és 7 győzelemmel maradtunk bent. Természetesen a fejlődést kizárólag magunkhoz mérem. Nehezíti a dolgunkat, hogy a mostani bajnokságot erősebbnek érzem, mint az elmúlt szezonét. Fontos megjegyeznem, hogy a jelenlegi bajnokságban csak egy új játékos tudott folyamatosan a kezdőcsapatba bekerülni, tehát elmondható, hogy szinte ugyanazok a játékosok léptek pályára most, mint az előző szezonban. Több olyan játékost igazoltunk, akik csak időnként tudtak segíteni a csapaton, de úgy gondolom, hogy fel lehet hozni őket arra a szintre, hogy stabil harmadosztályú játékosok váljanak belőlük. Példátlan sérüléshullám tizedelte a csapatot a kilencedik fordulótól kezdődően, ezért sajnos sok esetben nem az ideális összetételben léptünk pályára. Ez a probléma kitartott egészen a 16. fordulóig.

– Számításaink szerint nagyjából 30 pont már elég a bennmaradáshoz, nektek most már van 22. Melyik mérkőzésre emlékszel vissza a legszívesebben?

– Úgy gondolom, hogy a biztos bennmaradáshoz 30 pont felett kell teljesítenünk. Jelenleg ez nem látszik elérhetetlen feladatnak. A csapat biztos harmadosztályú tagságának a megtartása mellett nem zárnám ki egy jó szereplés lehetőségét sem, ami azt jelenti, hogy sikerülne a 8. és a 6. hely között zárnunk a bajnokságot! Ez nekünk nagyon-nagy teljesítmény lenne! Voltak olyan mérkőzéseink, ahol olyan csapatokat sikerült legyőznünk, akiket korábban még soha. Gondolok a Putnok, a Nyírbátor vagy a DVTK II. legyőzésére. Amúgy minden győzelmünkre büszkék vagyunk.

– Mely játékosok nyújtották a legjobb teljesítményt?

– A csapat teljesítményét emelném ki leginkább, hiszen fizikálisan, taktikailag és mentálisan olyan szintre fejlődött, hogy bárki ellen győzelmi eséllyel léphetünk pályára. Erényünk a nagyon jó közösség, ami sok mindent kompenzál. Úgy gondolom azok a játékosok, akik a Tállya KSE-t választották, nagyon jól érzik magukat nálunk. Lippai Ákos 6 góllal a házi gólkirályunk eddig. 39 évesen példát mutat a fiataloknak. Minczér Tibor hozzáállása, példamutató magatartása és teljesítménye által nem csak csapatkapitány, hanem a jobb kezem és támaszom is egyben.

– Van-e már tervezet arra vonatkozóan, hogy miként zajlik majd a felkészülés és hol fogtok készülni?

– A felkészülést Abaújszántón a műfüves pályán fogjuk elkezdeni, remélem minél hamarabb visszatérhetünk Tállyára és az edzések mellett a hazai bajnoki mérkőzéseken is otthon tudunk szerepelni. Az edzőmérkőzések döntő többségét már lekötöttük. Az első megmérettetésünk 2019. január 19-én lesz. Elhunyt édesapám tiszteletére és emlékére a VIII. Uray Attila Labdarúgó Emléktornán veszünk részt.

– Tervezed-e azt, hogy változtatsz a játékosállományon?

– A játékosállomány összetételében minimális változtatás lesz. Szeretnék fiatal és gyors játékosokat a hiányposztjainkra igazolni. Nincs lehetőségünk kész harmadosztályú játékosokat vásárolni, viszont alacsonyabb osztályból tehetséges harmadosztályban akaró és idővel játszani is tudó fiatalemberekben gondolkodom.

– Milyen helyezéssel lennél elégedett a bajnokság végére?

– Az előbbi gondolataimmal már utaltam arra, hogy számunkra a biztos bennmaradás már extra teljesítmény lenne. Maximalista ember lévén ettől többet szeretnék! Tehát a 8. és a 6. hely közötti pozíció parádés lenne…

Szécsi József

Be the first to comment

Leave a Reply