Interjú Vatai Attilával a Pénzügyőr SE vezetőedzőjével

Két év Budapest I. osztályában történő szereplés után a nyáron visszatért a Pénzügyőr a harmadosztályba. A pasaréti együttes gyorsan felvette a ritmust, és NB3-as üzemmódba kapcsolt, majd a remek őszi teljesítmény megkoronázásaként utolsó három mérkőzését megnyerve feljött a hatodik helyre. Vatai Attilát a Pénzügyőr SE vezetőedzőjét kérdeztük.

 

– Egy motivált, és alaposan kicserélődött együttes érkezett vissza a harmadosztályba. Lehet azt mondani, hogy jót tett a két év alsóbb osztályban való szereplés?

– Tökéletesen látod, én is így gondolom. Az első év az építkezésről a második  a sikerekről szólt, most a harmadik évben pedig már egy olyan csapatról beszélhetünk, amely bárkinek méltó ellenfele lehet, talán elég ha a Szombathelyi Haladás elleni kupamérkőzést említem.     

– Milyen érzésekkel és milyen tervekkel kezdtetek a bajnoki évnek?   

– Óriási várakozással, örömmel és büszkeséggel léptünk be a három csoportos NB3 kapuján, igazi ünnepnek éltük meg az első bajnoki mérkőzésünket Gyulán és ez az érzés a bajnokság során végig megmaradt. A biztos bent maradás és a hagyományos értékeink megjelenítése szerepelt terveink között, félévkor jól állunk ennek teljesítésében.     

–  A nyáron Sándor László, Aribi Hassan Khalifa és a gólkirály Szakolczai-Sándor Balázs is távozott, s emiatt sokan féltettek benneteket. Hogyan sikerült ezt megoldani?

– Minden csapatnak érzékeny veszteség lett volna három hasonló kvalitású játékos elvesztése, mi sem örültünk. Támadójátékunk ugyan megérezte hiányukat, de volt terv a helyettesítésükre. A kapuban Hajdu Gergő remekül teljesített, a mezőnyben pedig az újonnan érkezett játékosok a régiekkel együtt jelentettek megoldást. Emeljük ki Gyürki Gergőt, aki gólkirályunk visszavonulása után többször csatárként is sikeresen lépett színpadra, vezére tudott lenni támadójátékunknak.  

– Már a Budapest I. osztályban sem lehetett panasz a védekezésetekre, hiszen a legutóbbi bajnoki évben harminc meccsen mindössze tizenegy gólt kaptatok. A stabilitás az NB3-ban is, jóval erősebb együttesek ellen is megmaradt. Minek köszönhető ez? 

– A kiváló csapatszellemnek és annak, hogy nagyon sokat dolgozott ezért egyénileg is minden játékos!  A listavezető után mi kaptuk a legkevesebb gólt a csoportban és ebben nagyon sok munka van. A mindenkor pályán lévők fizikai teljesítőképességük határáig is képesek voltak elmenni, több mérkőzésen is megjelent a sokat emlegetett közösségi szintű védekezés. Kellenek hozzá olyan játékosok, akik rendelkeznek a védekező játék magas szintű ismeretével, szerencsére van belőlük bőven.  

– A csapat tartását dicséri, hogy az Újbuda majd a Bölcske ellen is az utolsó percekben szenvedtetek vereséget, ráadásul balszerencsés körülmények között, de nagyon gyorsan túltettétek magatokat ezen. Úgy tűnik, hogy mentálisan is jó állapotban vagytok.

– Kiváló hozzáállású, remek mentalitású játékosok alkotják a keretet, akiknek minden mérkőzés igazi kihívás. Jól szerepeltünk a bajnokság első felében, de a 90. percen túli budafoki történet egy kicsit megfogott minket, ebben az időszakban csak 2 pontot szereztünk négy mérkőzésen. A Komló ellen nem játszottunk jól, de az utolsó percig küzdöttünk és Szigeti Attila gólja lerombolta azt a mítoszt, hogy a hajrában mi csak pontokat tudunk veszíteni. Képesek voltunk a Komló, a Békéscsaba és a SZEOL ellen is a mérkőzés végén dönteni és pontokat szerezni, az utolsó három forduló bravúros győzelmi sorozatára pedig mindenki büszke lehet. A Honvéd II. ellen 1:0-ra, a pompás békéscsabai stadionban 4:0-ra és a dobogós SZEOL otthonában 1:0-ra tudtunk győzni.          

– Mely játékosok tették az ősszel a legtöbbet a csapat sikeréért? 

– Ilyenkor azt illik mondani, hogy a 6. hely és a megszerzett 26 pont a CSAPAT sikere, ami így is van, de érdemes egyénileg is kiemelni jó néhány játékost, megérdemlik. Hajdu Gergő élete legjobbját hozta az ősszel, nem véletlen, hogy ő lett az osztályzatok alapján az első. A védekező játékunkban kiemelkedően teljesített Luczek, Bíró és Buzás, de Varga-Sebestyén is igazolta, képes a harmadosztályban is kiemelkedően teljesíteni balhátvédként. Szigeti Attila sokat volt sérült, de amikor velünk lehetett remekül teljesített és nem mellesleg jobbhátvédként is fontos gólokat szerzett. A pálya közepének stabilitása a Szabó, Karvalics, Lannert hármastól érkezett, elöl pedig a már említett Gyürki Gergő volt igazán extra, de ne felejtkezzünk el Sztrunga Zsoltról sem, aki egész ősszel a védekezésben és támadásban is pillére volt a csapatnak és ez így van most már harmadik éve. Sokat volt sérült a nyáron érkezett Kovács Dani, de amikor pályán volt igazolta tehetségét, úgy gondolom ha egészséges lesz tavasszal ennél még többet fog tudni adni.  Feil Máté 3 góljával jelezte, hogy szívesen lenne főszereplő, beilleszkedése rendben ment, csak rajta múlik a még sikeresebb folytatás. Iflinger Norbertet többszöri nekifutás után sikerült az erőemelő sportágból visszahódítani a futballpályára, akadt is néhány emlékezetes mérkőzése és gólpassza, de ő a látottaknál lényegesen többre képes.         

– Milyen helyezéssel lennél elégedett a bajnokság végén, és hogy látod, középtávon milyen céljaitok lehetnek?

– Meghatározó csapata szeretnénk lenni a mindenkori harmadosztálynak, ehhez most az kell, hogy tavasszal is hasonlóan teljesítsünk, mint  az ősszel. A 6. hely bravúr kategória, sok mindennek  rendben kell lennie ahhoz, hogy ezt megtartsuk. A középtávú céljaink csak akkor változhatnak, ha lépünk a professzionális felépítmény felé, erről azonban egyelőre nincs szó, a gárda amatőr jellege nem változik, amatőr státuszú játékosokkal képzeljük el a közeljövőt.    

– Lesz-e változás a játékoskeretben?

– Ha találunk olyan karaktert, aki emberileg és szakmailag is illik a filozófiánkba, azt örömmel látjuk. Vannak kiszemeltjeink, tárgyalunk, beszélgetünk velük, meglátjuk milyen eredménnyel.  

– Mikor és hogyan zajlik majd a felkészülés, és meg van-e már, hogy mely csapatokkal játszotok majd edzőmeccset? 

– Jelenleg is heti két edzéssel készülünk a karácsonyi ünnepekig, 2016-ban pedig január 04-én kezdünk, heti 4 edzés és több edzőmeccs szerepel a programban. Harmad- és negyed osztályú csapatok mellett ellátogatunk az NB2  listavezetőjének, a Gyirmótnak az otthonába is, majd a tavalyi évhez hasonlóan január 23-24-én részt veszünk a győri Alcufer Kupa teremtornán. Február elején hévízi edzőtáborral zárjuk a felkészülést.  

Végül a csapat nevében szeretném megköszönni vezetőinknek, köztük elsősorban Dr. Demeter Tamás szakosztályvezetőnek, hogy rendületlenül mellettünk vannak,  nekik és szurkolóinknak is kellemes ünnepeket kívánunk!

Szécsi József