Interjú Nagy Tamással a Szekszárdi UFC vezetőedzőjével

A többek között a Pécsnél, a Sopronnál, a Zalaegerszegnél és az FTC-nél is figyelemreméltó eredményeket elérő Nagy Tamás, a szezon közben vette át a Szekszárd labdarúgócsapatának irányítását. Együttese egészen október 25-ig nulla ponttal állt a tabellán, mind a tizenegy bajnoki mérkőzését elvesztette. Ebben a helyzetben nagyon sokan feladták volna, de Nagy Tamás bízott magában és csapatában.

 

nagy-tamas.jpg

 

– Négy bajnoki mérkőzés után vette át a Szekszárd irányítását, addig pont nélkül állt a csapat, s ebben az azt követő hét forduló sem hozott változást. Elsősorban mi volt az oka a csapat rossz szereplésének?

– Gyakorlatilag a 7. fordulóban vettem át az irányítást. Volt előtte egy szabad hétvége és én a Gyula elleni meccs előtt két nappal egyeztem meg. Az addigi rossz szereplés okaival nem szeretnék foglalkozni, mert ahogy nekem sem volt teljes rálátásom az előzményekre, úgy másoknak sem az én kezdeti nehézségeimre. Az viszont sokat elmond, hogy augusztus végéig már két edzője volt a csapatnak.

– Egy ilyen borzalmas sorozat közben hogyan tudta tartani a lelket a labdarúgókban?

– Igyekeztem gyorsan felmérni a hiányosságainkat és nem az foglalkoztatott, hogy mi a gyengeségünk, hanem az, hogy hol kell beavatkozni ahhoz, hogy “kiegyenesedjünk”. Bizalmat és fegyelmet kértem a csapattól, az elnök úrtól pedig türelmet. Idővel az is kiderült, hogy nagyon is értelmes, fejlődni akaró srácok alkotják a keretet.

– Nem fordult meg a fejében, hogy kiszáll az egészből?

– De igen, mindjárt az első hazai bajnokimat követően, amikor kikaptunk a Szentlőrinctől. Aludtam kettőt és azt mondtam magamnak: “Vegyél erőt magadon, felejtsd el a szakmai presztízsedet és ne foglalkozz azzal, ki mit mond rólad, csak az a fontos hogy az elveid és tudásod szerint dolgozz”!

– Öt fordulóval az őszi szezon vége előtt a csapatot kevésbé ismerők számára váratlan feltámadás következett, három győzelem mellett két döntetlent értek el, s összesen tizenegy pontot szereztek. Mi erre a magyarázat? Mi történt Önöknél?

– Az előző két gondolatban benne van a válasz. Nyilván kellettek azok a nem elhanyagolandó mérkőzést befolyásoló nüánszok, amik befolyással voltak a meccseink végeredményére. El kell ismernem a szerencse is olykor mellénk állt, ami előtte elpártolt tőlünk. Tettünk érte, nem keveset!

– Gondolom, hogy a csapatok nagy részével ellentétben, Szekszárdon nem örülnek a bajnoki szünetnek, hiszen csak most kezdtek belejönni. Gyakorlatilag ledolgozták hátrányukat, s már csak gólkülönbséggel szorulnak az utolsó helyre.

– A szünet jókor jött, mert sok problémával küzdöttünk. Nagyon bízom benne, hogy egy minimális átalakítással és egy jó felkészüléssel elérjük a célunkat.

– Hogyan alakul majd a téli program. Mikor kezdik meg a felkészülést és tervez-e változtatást a játékoskeretben?

– Január 6-án találkozunk. Szekszárdon fogunk felkészülni, (csak) napi egy edzéssel, mert nálunk szinte mindenki dolgozik, vagy tanul. A rajtig hat felkészülési mérkőzést terveztem a programba. Változás biztosan lesz! A keret erősítésre szorul! Igyekszünk átgondoltan, a lehetőségeinket figyelembe véve erről dönteni.

Szécsi József