Interjú Fogarasi Zoltánnal a Cigánd SE vezetőedzőjével

A három csoport összevetése alapján jelenleg feljutó helyen áll a Cigánd SE. Történelmet szeretnének írni, mert még soha nem szerepeltek a másodosztályban. Fogarasi Zoltánt a csapat régi-új vezetőedzőjét kérdeztük a sikeresség okairól.

 

Fotó: www.cigandse.hu

 

– A nyáron visszatért Cigándra. Milyen célokat tűzött ki a szakvezetés?

– Nagyon megtisztelő volt a cigándi vezetőség részéről, hogy újból megkerestek, ami számomra egyértelműen bizonyította, hogy korábban is jól végezhettem a munkámat és talán elhamarkodott volt az akkori váltás. Célként egyértelműen a tavalyi pozíciónál jobb helyezést, és ezen belül pedig a dobogó valamelyik fokának a megszerzését határozták meg, amiről tudjuk, hogy szerencsés esetben akár még feljutást is jelenthet.

– Mi az, amin változtatnia kellett?

– A legfontosabb dolgom az volt, hogy olyan keretet alakítsak ki, ahol mindenki egyet akar, egyirányba húzza a csapat szekerét és nem ugródeszkának tekinti Cigándot. Ennek szellemében igen nagy átalakuláson ment keresztül a csapat, hiszen volt, aki magától távozott, volt akinek én köszöntem meg az addigi munkáját. Természetesen szakmailag is jelentős változásokat kellett foganatosítani, ami elsősorban egy sokkal támadóbb szellemű, gólratörőbb játékot foglalt magába.

– Az ősz folyamán negyvennyolc gólt rúgtak ez beleértve mindhárom csoportot a legtöbb az NB3-ban. Az előző bajnoki évben összesen nem szerzett a Cigánd ennyi találatot. Minek köszönhető hatékony támadójátékuk?

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy a lőtt gólok tekintetében már most felülmúltuk az egész tavalyi évet, ami elsősorban az előbb említett támadóbb felfogásnak volt köszönhető, melyhez megtaláltuk a megfelelő játékosokat is. Míg tavaly egyedül Roszel Róbert volt a csapat gólfelelőse, addig az idén felzárkózott hozzá az újonnan igazolt Popescu Róbert és Kis Szabolcs, valamint a régi keretből itt maradt Katona György is, aki a góljai mellett nagyon sok gólpasszal is segítette a hatékony támadójátékunkat. Közülük szinte minden meccsen volt valaki, aki az átlagtól többet nyújtott és ez az időnkénti plusz az eredményben is megmutatkozott. Az is fontos tényező volt, hogy az ellenfelek figyelmét már nem csak a Roszel Robi kötötte le, hanem az előbb említett többi három játékosom is.

– Hogyan értékeli az őszi szezont, s mely játékosok teljesítményével elégedett a leginkább?

– Összességében elmondhatom, hogy a céloknak megfelelően áll jelenleg a csapat és a megszerzett pontok száma is jónak mondható. Persze a már ezerszer megnyert Jászberény elleni ember- és gólhátrányból visszahozott egy pont, illetve a kétgólos előnyünk miatt nyugodtan mondhatom, hogy elhullajtott két pont, valamint a kötelező győzelemnek hitt – s ez nagy hiba volt – Felsőtárkány elleni mínusz 3 pont megléte a pozíciónkon ugyan nem változtatna, de az üldöző Barcikával szemben mindenképpen megnyugtatóbb lenne az előnyünk. A Cegléd és a Nyíregyháza kiemelkedik a csoportból, bravúrnak érezném, ha bármelyikőjüket meg tudnánk előzni a tavasz folyamán, hiszen teljesen más feltételek mellett dolgoznak, mint a többi csapat. Reálisan látva így maradhat számunkra a harmadik hely megszerzésének a lehetősége, amiért óriásit kell majd harcolnunk, miközben figyelnünk kell a másik két csoport harmadikjaira is. Egyénileg nem emelnék ki a csapatból senkit, hiszen rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott szinte minden egyes játékosom. A pályán belüli és kívüli rendkívül erős szakmai és közösségi szellemnek köszönhető ez a remek pozíció, ami azért értékes, mert a sokak által is a legerősebb NB3-as csoportnak vélt Keleti csoportban értük ezt el. Annak azért külön örülök, hogy a Cegléd mellett mi voltunk az egyetlen olyan csapat, aki minden meccsen rúgott gólt. Annak viszont egyáltalán nem örülök, hogy igazi rangadót nem tudtunk nyerni, s ezért is reális a jelenlegi pozíciónk.

– A harmadik helyen állnak, hét ponttal lemaradva a második Ceglédtől. Behozható a hátrány?

– Hét pont még az a hátrány, ami a mérkőzések szerencsés alakulását nézve behozható, hiszen holtpontja minden csapatnak akadt az ősszel is. Igaz a Ceglédnek nem volt, de ha tavasszal ők is elkapnak egy ilyen hullámot, akkor van esélyünk utolérni őket.

– Mikor kezdik meg a felkészülést, és hogyan zajlik majd? Terveznek-e edzőtábort, s meg van-e már, hogy mely csapatokkal játszanak majd edzőmeccset?

– Január 4-én kezdjük a felkészülést, ami hathetes lesz, mivel igen korán kezdődik a tavasz. A második héttől napi két foglalkozással készülünk majd, míg a 3. héten Nyírbátorba megyünk egyhetes edzőtáborba. Mivel műfüves pályával még nem rendelkezünk, ezért az egész felkészülést Nyírbátorban végezzük majd el. Az edzőmérkőzések programja teljesen összeállt, magyar és külföldi másodosztályú csapatok mellett lesz mérkőzésünk harmad- és negyedosztályú csapatokkal is.

– Lesz-e változás a játékoskeretben?

– Néhány poszton mindenképpen frissítenünk kell a keretet, így várható új játékosok érkezése, persze lesznek távozók is. Minden változás a még jobb szereplést célozza meg, hiszünk benne, hogy a nyáron történelmet írhatunk Cigándon. Ezért dolgoztunk eddig is nagyon sokat, s a jövőben sem teszünk majd másképp. A fő mottónk, hogy “a csúcsra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni”! Mi pedig kapaszkodni szeretnénk és akarunk is egészen a bajnokság végéig!

Szécsi József