Interjú Bocsi Zoltánnal a Termálfürdő Tiszaújváros vezetőedzőjével

1984-ben az Olefin SC az elődöntőbe jutásért játszott a Magyar Népköztársaság Kupában a Rába ETO-val és 7.000 néző előtt 5-2-re kikapott Verebes József csapatától. A Termálfürdő Tiszaújváros idén véghezvitte ugyanezt a bravúrt, hiszen most is a legjobb nyolc között vannak. A bajnokságban viszont eddig nem az elvárásoknak megfelelően teljesítettek. Bocsi Zoltánt az együttes vezetőedzőjét kérdeztük.

 

bocsi_zoltan-fctiszaujvaros.hu.jpg

Fotó: fctiszaujvaros.hu

 

– Az elmúlt szezonban elért hatodik hely után milyen célokkal vágtatok neki ennek az évnek?

– Szerettünk volna ott lenni a középmezőny elején. Erről még most sem mondtunk le. Úgy érzem, hogy egy nagyszerű tavaszi szerepléssel még mindig elérhető a 6-8. hely.

– A nyáron erősödött vagy gyengült a rendelkezésedre álló játékosállomány?

– Ezt nehéz megmondani. Úgy érzem, hogy az előző bajnoki évhez képest játékban jobbak lettünk, több helyzetet dolgoztunk ki, viszont a több helyzetből kevesebbet tudtunk gólra váltani.

– Tizenhat mérkőzésen mindössze tíz gólt lőttetek a bajnokságban, s jelenleg a 15. helyen álltok, mindössze három pont előnnyel a kieső pozícióhoz képest. Milyen okai vannak a visszaesésnek?

– Elsősorban a koncentrálás, az odafigyelés hiányzik a srácokból. Több esetben is az első, illetve utolsó percekben kaptunk gólt. Volt olyan mérkőzés, amikor hiába voltunk emberelőnyben, mégis vereséget szenvedtünk.

– A Magyar Kupában viszont már a legjobb nyolc között vagytok, az ESMTK-t 4-1-re, a Komlót 2-1-re, a Paksot 4-3-ra, a negyedosztályú Internationale CDFSE együttesét, pedig összesítésben 4-0-ra vertétek. Ezeken a meccseken kisebb volt a felelősség, a teher rajtatok, s ezért sikerült jobb eredményt elérni?

– A srácok jobban rákészültek, s odafigyeltek a kupameccsekre, mint a bajnoki találkozókra, és sorban berugdostuk a helyzeteket.

– Hogyan tudtatok négy gólt lőni a Paksnak, mely Magyarország egyik legjobb csapata, miközben az NB3-ban tizenhat találkozó kellett tíz gólhoz? Tartalékosan álltak ki ellenetek?

– Az NB1-es kerettel érkeztek, de voltak hiányzóik és néhány meghatározó játékosuk a kispadon kezdett. Persze amikor már vesztésre álltak a Csertői Aurél becserélte őket. Szerencsére így is sikerült nyernünk. Felvettük a ritmust, amit diktáltak, s amikor jöttek a helyzeteink, a bajnokikhoz képest jobban koncentráltunk.

– Katona Bence, aki csapatotok egyik húzóembere, öt kupameccsen hét gólt ért el, így nem lehet azt mondani, hogy rossz formában lenne, viszont tizenöt bajnoki meccséből viszont csak egyszer volt eredményes.

– Valóban, a Bence vezeti a kupasorozat góllövőlistáját.

– A Magyar Kupában az Újpesttel küzdötök majd meg a legjobb négy közé jutásért. Hogyan fogadtátok a sorsolást? Látsz esélyt a továbbjutásra?

– Nekünk már ez is egy nagy eredmény, hogy a legjobb nyolc csapat között vagyunk. Remélem, hogy velünk lesznek szurkolóink és igazi kupahangulat lesz mindkét mérkőzésen. Budapesten lesz majd az első találkozó.

– Megfordul a fejedben, hogy kiveritek az Újpestet?

– Mindenkinek megfordul. Ha bekerülnénk a legjobb négy közé, abban az esetben tényleg történelmet írnánk. Nem mi vagyunk az esélyesek, de minden megtörténhet.

– Mikor kezditek meg a felkészülést, és hogyan zajlik majd? Terveztek-e edzőtábort, s meg van-e már, hogy mely csapatokkal játszotok majd edzőmeccset?

– Január negyedikén kezdünk. Tiszaújvárosban adottak a feltételek a felkészüléshez, hiszen olyan sportkomplexumunk van, amely minden igényt kielégít, így megfelelőképpen fel tudunk majd készülni a bajnokságra és a kupára is. Jelenleg még folyamatban van, hogy mely csapatok ellen lépünk majd pályára. Szeretnénk minél több mérkőzést lekötni.

– Lesz-e változás a játékoskeretben?

– Eddig még nem szólt senki, hogy távozna. Az átigazolási terveinkről pedig még nem szeretnék beszélni.

– Gondolom, hogy elsősorban támadókat keresel majd?

– Minden sorba szeretnék igazolni.

Szécsi József