Interjú az Érdi VSE új játékosaival. Kárász Krisztián, Pál Szabolcs, Füzér Zoltán

Végigjárta a szamárlétrát és a 2014/2015-ös évadban a Debreceni VSC elleni Liga Kupa döntőben is pályára lépett a Ferencvárosi TC-ben Kárász Krisztián, az Érdi VSE új játékosa, 21 éves jobbhátvédje.

A Fradi-nevelés nem kifejezés, hiszen Kárász Krisztián hétéves kora óta erősítette a fővárosi zöld-fehéreket, ám volt egy afférja, amely miatt mennie kellett. Nem csak a Fraditól…

21 évesen, jobbhátvéd létére igencsak gólerős, az MLSZ adatbankja szerint 246 mérkőzésen 41 gólt szerzett.

Kárász Krisztián az elmúlt hetekben próbajátékon szerepelt, de már az első edzések után világossá vált a szakvezetés számára, hogy szükség van rá, épp ezért Balassagyarmaton és a Budaörs ellen is kezdőként számított rá Limperger Zsolt, aki alapemberként számol a fiatal jobbhátvéddel.

„Limperger Zsolt még a felkészülés előtt felhívott, hogy számítana rám, de akkor még úgy volt, hogy Lipcsei Péter visz magával Soroksárra. – kezdte Kárász Krisztián, aki a Fradi megszűnő NB III-as második csapatából ment volna az NB II-es fiókcsapathoz. – Ott töltöttem a felkészülés felét, de a Ferencvárostól leszóltak, hogy én Soroksáron nem maradhatok. Akkor egy mély helyzetbe kerültem, de nagyon szeretném megköszönni az Érdnek, hogy engem talpra állítottak és Limperger Zsoltnak, aki nagyon számít rám.” – fogalmazott Kárász Krisztián.

„A személyes célom az első hely és hogy feljussunk az NB II-be. A csapatnak pont olyan filozófiája van, amely az én játékomra is jellemző. Jobbhátvédként nagyon szeretek felmenni a támadásokkal és szerencsére a csapat is ezt játssza, szóval én is ezt várom el magamtól. Szeretek gólpasszt adni és gólt is szerezni.”

Azért Balassagyarmaton és a Budaörs ellen is látszódott, hogy ha lehetősége van rá, akkor nem áll le, a jobbhátvéd posztról elfut a labdáért akár a balszélre is.

„Lipcsei Péternél ez néha gondot okozott, mert ő azt szerette, ha kicsit visszább fogom magam, ami természetes és nagyon sokat tanultam tőle fegyelmezettség terén, szóval ezt is bele kell építenem a játékba, mert nem szabad a csapat kárára felszaladgálnom.”

 „Az lehet a legnagyobb erősségünk, hogy nagyon összetartó a csapat, ebbe kerültem bele. A stáb és az edzők is fantasztikusak. Ha ez a csapat összeáll és úgy játszunk, mint most a Budaörs ellen az első félidőben, akkor szerintem a feljutás is meglehet.” – jegyezte meg a 21 éves szélső védő.

 

Fotó: Balogh István

pal-szabolcs.jpg

Pál Szabolcs a Vasasban nevelkedett, majd 2006-ban az MTK-hoz igazolt. A Hungária körútra később visszatért, ám addig a BKV Előrét és az Integrál DAC-ot is erősítette. 2011-ben távozott a fővárosi kék-fehérektől és Miskolcon talált magának új csapatot. De egy év után kölcsönbe került a Siófokhoz, ahol másfél évig csapattársa volt az előző szezonban tizenhét gólt jegyző középpályásunknak, Melczer Vilmosnak. Ezt megelőzően pedig még az MTK-nál is együtt játszottak a 2009/2010-es szezonban.

Az NB I-ben a DVTK-nál és a Siófoknál összesen 48 mérkőzésen lépett pályára (51-re nevezték), emellett a Liga Kupában és a Magyar Kupában is tizennyolcszor játszott. Az élvonalban 21 évesen az MTK-ban debütált a Diósgyőr elleni 5–2-es idegenbeli siker alkalmával.

A másodosztályban közel száz mérkőzésen lépett pályára. A 2012/2013-as idény után Ausztriában majd Szlovákiában játszott.

Hamar felavatta magát Érden, hiszen már Balassagyarmaton is gólpasszokkal vétette észre magát, de a Budaörs ellen már megszerezte első gólját is.

Hogyan kerültél Érdre?

– Melczer Vili és Limperger Zsolt már ismert, az előző héten, a Balassagyarmat elleni meccs után döntöttünk úgy, hogy maradok.

Már nagyjából másfél hete, hogy itt vagy a csapatnál. Első benyomások?

– Nagyon jó csapat, nagyon jó közösség – ez a lényeg. Nagyon jó eredményt értek el az előző idényben, remélem, minimum ilyen lesz a következő is.

Egyéni célok?

– Minél jobban játsszak és sok győzelemhez segítsem a csapatot.

Második mérkőzéseden már be is találtál a Budaörs ellen.

– Nagyon örülök, hogy ilyen hamar megszereztem az első gólomat. Az első félidőben nagyon jól játszottunk, a második már annyira nem volt jó, de ott már kicsit összevisszaság volt, mert sorcserék voltak. De abszolút pozitív volt.

 

Mindössze 18 éves, de a Százhalombattai VUK SE U19-es csapata mellett a Százhalombattai LK megyei I. osztályú együttesében is szerepet vállalt tavaly. Füzér Zoltán élete azonban idén alaposan megváltozik, hiszen ő is tisztában van vele, nem lesz alapember. Még…

A Százhalombattai LK-tól érkeztél ide, de azért 2005 és 2013 között az Érdi VSE-ben nevelkedtél, itt kezdtél el focizni.

– Az a legfőbb célom, hogy meccsről meccsre, edzésről edzésre odakerüljek a padra és majd később a kezdő csapatba. Fiatal vagyok, 18 éves, előttem a jövő. Bármi lehet belőle, úgyhogy odateszem magam, hogy jól sikerüljön ez az év. Limperger Zsolt már év elején, télen felhívott, mi lenne, ha heti kétszer itt edzenék és ez így is lett, Százhalombattáról elengedtek, tudtam itt edzeni. Most pedig felhívott, mit szólnék hozzá, ha leigazolna, itt tudnék edzeni, egy nagyon jó közösségben lenni. Persze, igent mondtam.

Mi fog változni? Egy olyan Százhalombattától érkeztél, amely papíron kiesett a megye I-ből, most meg az NB III élcsapatához kerültél.

– Változni fog az edzések minősége, a közösség is más. Ott azért sokszor megesett, hogy munka vagy más elfoglaltságok miatt nem tudtak részt venni az edzésen, kevesebben voltunk. Itt meg szinte mindig maximálisan vagyunk.

Mi lesz a feladatod? Egy fiatal játékosnak elsősorban az iramot kell felvennie.

– Természetesen, fejben fel kell gyorsulnom, gyorsabban kell gondolkodnom, de már két hét után úgy érzem, fejlődök és sokkal jobb, szóval szerintem nem lesz probléma.

Alapvetően védekező középpályás vagy, de más poszton is be tud vetni Limperger Zsolt.

– Igen, 14-15 éves koromban lettem védekező középpályás, előtte jobbhátvéd és belső védő is voltam, csak hát nem nőttem meg annyira, így utóbbi ki lett lőve, de jobb és balhátvédként is abszolút bevethető vagyok.

Mik az erősségeid?

– Az agresszivitásom, a futómennyiségem, ami még elég jó és a belső középpályán amit kell, megcsinálom: átveszem, passzolom, és a támadásokat is tudom segíteni. 

www.érdi-vse.hu