Hevesi Tamás lett a Pénzügyőr SE vezetőedzője

A 2008-2009. bajnoki évben a REAC együttesét irányította az NB1-ben, dolgozott az RKSK-nál is.  Magyarország női U17 válogatottjának szövetségi kapitánya, az FTC női labdarúgásának megalapítója és vezetőedzője.

 

 • Visszatértél a labdarúgás világába.
 • Igazából nem is távolodtam el a futballtól. Jelenleg is a Magyar Diabétesz Futsal válogatott edzője vagyok. Ez egy nem mindennapos kihívás. Éppen készülünk az Európa Bajnokságra. Már hatodik éve dolgozom velük. Eddig mindig bejutottunk a döntőbe. Négyszer ezüstérmesek lettünk, egyszer pedig Európa Bajnokok. Olyan együttesek voltak mögöttünk, mint a horvátok, portugálok, olaszok. Most Pozsonyban lesz, emiatt 1 hétig távol leszek. Ez sajnos előbb volt, mint a Pénzügyőr megkeresése. Minden mást megoldok, de ezt nem tudtam. Természetes, hogy elvállaltam, de nyilván ez rengeteg lemondással jár számomra. Tele van a naptáram és nyaralás is lett volna, de azt is töröltem a cél érdekében. 10 éve ott porosodik a diplomám a dolgozószobámban, úgy gondoltam, hogy most vállalnám a futballedzői szerepet. Nem tudom, hogy mi okból, de most több NB-s megkeresésem érkezett. Volt egy NB2-es, amelyet a távolság miatt nem tudtam volna megoldani, volt három NB3-as csapat, ebből az egyik a Pénzügyőr. Úgy döntöttem, hogy ha bizalmat kapok, akkor szerepet vállalok.
 • Hogyan tudod összeegyeztetni a sok egyéb programodat a futballal?
 • A Pénzügyőrnél nincsenek hatalmas anyagi lehetőségek, de úgy gondolom, hogy háttérbe tudom szorítani egyéb tevékenységeimet, és csak azok maradnak, amelyek nem zavarják az edzésmunkát és a meccseket. Októberben-novemberben lett volna egy 12 állomásos amerikai-kanadai turné, de már lemondtam, mert most nekem mindennél fontosabb a Pénzügyőr. Ebből a gárdából a lehetőségekhez képest egy nagyon jó csapatot szeretnék csinálni, nem egy zsoldoshadsereget…. Vissza kívánom állítani a Pénzügyőr identitását, ami az elmúlt 1 évben sajnálatosan elveszett. Fontos a kohézió, hogy a srácok érezzék, hogy ez a klub az ő nagy családjuk. Beléptem a Pénzügyőr család ajtaján, és nyomban kértem egy találkozót az utánpótlásedzőkkel. Mindenki ott volt, bemutatkoztam nekik, elmondtam miként gondolom a munkát, és hogy mennyire fontos számomra a tevékenységük, hiszen adott esetben felkerülhetnek a játékosaik az első csapatba. Ezek nem csak szavak, hanem tényleg így is van. Annál jobb Pénzügyőr játékost sosem fogunk találni, mint aki a Pénzügyőrben nevelkedik, és a Pénzügyőrért dolgozik. Erre a dologra is figyelmet fogok szentelni. Tisztában vagyok azzal is, hogy azok a játékosok, akik korábban a Pénzügyőr magját alkották, az utóbbi időben egy kicsit elfelejtődtek. Jöttek helyettük mások, akik ugyan tehetséges játékosok, de valószínűsíthető, hogy nem feltétlenül a Pénzügyőrért, hanem játéklehetőségért jöttek. Nincs is ezzel baj, de én most újra fogom éleszteni a versenyszellemet. Azt szeretném kialakítani, hogy minden posztra két játékos legyen. A kapusposzttól kezdve mindenhol. Jó ha azt érzi a játékos, hogy van esélye bekerülni, és be is kerül ha jobban teljesít, mint a vetélytársa! Ha meglesz a végső játékosállomány, utána fogom tudni eldönteni, hogy milyen játékrendszer lesz az alapjátékunk, de emellett több alapfelállást is be kell gyakoroltatni. Persze nem mindegy, hogy ezt a rendszert milyen tartalommal és hogyan játssza a csapat. Ez játékosállomány függő. Ennek én vagyok a felelőse, ezt nekem kell egységgé gyúrni, de erre csak nagyon-nagyon rövid idő van.
 • Évek óta rendszeresen kijártál a Pénzügyőr mérkőzéseire. Láttad a játékosállományt, a játékrendszereket. Egy-két dolgot már említettél, de melyek azok a dolgok, amelyeken elsősorban változtatni kell?
 • Nem lehet fejetlenül nekimenni valakiknek. Ez egy borzasztóan cizellált finomhangolású munka az én olvasatomban. Fel kell mérni, hogy éppen milyen ellenféllel játszunk. Mást és mást kell játszani minden csapat ellen. Minden egyes ellenfél ellen más taktikára van szükség. Én úgy szoktam, hogy már a hétfői edzéstől arra készülünk, hogy a hétvégén mit fogunk játszani. Felmérjük az ellenfél hibáit, gyenge pontjait, és emellett próbálunk összpontosítani a saját erősségeinkre.
 • 5 hét múlva kezdődik a bajnokság. Mikor indul a felkészülés?
 • Július 2-án. Én egy héttel korábban szerettem volna, de így alakult. Amúgy furcsának tartom, hogy már augusztus elején elrajtol a bajnokság, de alkalmazkodunk hozzá.
 • Azt hiszem, hogy a Magyar Kupa miatt. Amikor bekapcsolódnak majd az NB1-es együttesek akkor szerda helyett, hétvégén kerülnek megrendezésre a kupameccsek. Ha már a Magyar Kupánál tartunk. Azért ott érdekes lenne egy-két kört menni a Pénzügyőrrel.
 • Nekem ezzel kapcsolatban egy kicsit más az álláspontom. A Magyar Kupa számomra kevésbé fontos, mint a bajnokság. Az utolsó szellőben maradt benn a csapat, s ráadásul most erősödik is a csoport. Olyan együttesek kerülhetnek be a Nyugati csoportba, amelyek ránézésre nagyobb játékerővel rendelkeznek, mint a kieső csapatok. A Magyar Kupa is fontos, de a bajnokság az első. A legfőbb dolog, hogy stabilan bennmaradjunk. Ez a célkitűzés. Nincs lehetőségünk, és nem is szeretnénk elképesztő magas összeget kifizetni a magyar harmadosztályban. Éppen ezért, amiben erősebbek tudunk lenni, az a szakmai munka és a kohézió. Ha a csapat egymásért küzd majd a pályán, és különböző játékstratégiák alkalmazásával, látható lesz, hogy ez a csapat nagyon akar, és nagyon motivált, akkor nálunk erősebb csapatok ellen is van reális esélyünk. Ezért kell CSAPAT-ot építeni.
 • Milyen helyezéssel lennél elégedett? Tudom, hogy ez nagyon korai, még nem is tudjuk a pontos csoportbeosztást, és a játékosállomány összetételét sem, de azért mégis érdekelne.
 • Azt szeretném, hogy egy stabil középcsapat legyen a Pénzügyőr.
 • Elkészült a Pénzügyőr Kőér utcai bázisa. Ott tartjátok majd az edzéseket?
 • Szenzációs, gyönyörű. Világítással van ellátva a füves és a műfüves pálya is. Amikor az időjárás engedi, akkor a füvesen edzünk, amikor nem, akkor pedig a műfüvesen. A mérkőzések előtti edzés pedig Pasaréten lesz megtartva. Persze a meccseket is szeretnénk ott rendezni. Az a probléma, hogy az NB3-ban kötelezővé tették a fedett lelátót. Ennek a kivitelezése még nem fog befejeződni a bajnoki rajtig, így elképzelhető, hogy az első jónéhány mérkőzésünket nem tudjuk hazai környezetben játszani. Az is lehet, hogy emiatt sorozatban idegenben lépünk majd pályára. Én azt mondtam, hogy teljesen mindegy, hogy milyen akadály jön. Ugrani kell, menni előre. Ha ezt kaptuk, akkor ezt kell megoldani.
 • Neked a közönséggel különleges kapcsolatod van, de a mai magyar labdarúgásban azt látni, hogy a sportág elszakadt a nézőktől, mintha elfelejtkeztek volna róluk. Pasaréten is van igény a jó focira.
 • Nyilvánvaló. Gondoljunk bele, ha egy Barcelona – Real Madrid meccset zárt kapuk mögött rendeznének. Hiába, hogy zsenik játszanak a pályán, majdhogynem nézhetetlen lenne a futball. A közönség nélkül ez nem működik. Igenis szükség van minden nézőre. Nagyon-nagyon fontos számomra a közönség. Nyilván lesznek vereségek, de meg tudom ígérni, hogy mi a szakmai stáb azért fogunk dolgozni, hogy a srácok maximálisan jól teljesítsenek a mérkőzéseken. Mindenki láthatja majd, hogy lényegesen más felfogású csapat fut majd ki a pályára, mint amilyen az elmúlt évben volt. Nem megbántva senkit, de az, amit láttam, az nagyon nem tetszett. Más típusú játékot fogunk játszatni a csapattal. Sajnos csak kevés időnk van ennek begyakorlására. Azt tudom ígérni, hogy folyamatában fog fejlődni a csapat. Nagyon-nagyon szeretném, hogy minél többen kilátogassanak a meccseinkre, ha stabilan lenne egy kis B közepünk, akik követnek bennünket idegenbe is. Amúgy pedig nagyon megtisztelő, hogy ezt a feladatot kaptam. Ez a klub számomra tökéletes. Évek óta járok a Pénzügyőr meccsekre, a szín is zöld-fehér, ami nekem a szívügyem, bár tudom, hogy a klubban többen Újpest szurkolók (nevetett ezen Tamás), de nincs ezzel semmi baj. Pasarét pedig egy csodálatos hely. Tisztelet, tisztaság és rend. A játékosok nagy többsége egyetemet, főiskolát végzett. Teljesen más öltözőbe fogok belépni, mint eddig bárhol az életemben. Nagyon várom a munkát, azt hogy megismerjük egymást a játékosokkal. Egy nagyon jó közösséget szeretnék formálni, mert ha ez megvalósul, akkor ezek a srácok képesek lesznek egymásért tűzbe menni.
 • Nem tudom, hogy hallottál-e róla, de van a Pénzügyőrnek egy indulója, amelyet a győztes meccseket követően szoktak énekelni. Remélem, hogy ezt minél előbb megtanuljátok, és nagyon sokszor fogjuk hallani.
 • Ezt én is nagyon szeretném.
 • Lehet már tudni, hogy mely csapatokkal játszotok majd felkészülési meccseket?
 • Sátoraljaújhelyen lesz az edzőtábor. Úgy hallottam, hogy egy gyönyörű helyen. A Cigánddal és a Diósgyőr második csapatával is játszunk majd. Egy kicsit korán lesz még, de nem baj, ez nekünk mindenképpen hasznos lesz. Egy szakmai stábot is hoztam magammal. Somodi Laci lesz az erőnléti és pályaedzőm, Dr. Kator Miklós pedig a csapatorvos. Rögtön felméréseket is csinálunk majd az edzőtáborban. A legmodernebb eszközökkel mérkőzés közben lemérjük a játékosokat, hogy milyen fiziológiai folyamatok játszódnak le. Nagyon fontos a mentális, és technikai-taktikai felkészítésen kívül, hogy mindenkinek meg kell értenie, aki ehhez a családhoz szeretne tartozni, hogy csak egyetlen egy felé húzhatjuk a szekeret. Azt szeretném, hogy a vezetőség, a stáb, a játékosok és a szurkolók, ugyanazt akarják. Ez a legfontosabb, akkor sikerül elérni céljainkat.

Szécsi József

Be the first to comment

Leave a Reply