Gyöngyösön a középmezőny első fele a cél. Interjú Válik István elnökségi taggal

– Milyen tervekkel vágtatok neki a most véget ért bajnokságnak?

– Helyezést tekintve nem volt konkrét cél, a biztos bentmaradás volt az elsődleges. Persze az előző évben megszerzett 9. hely tükrében nőttek az elvárások – főleg a szurkolók részéről – már csak azért is, mert az egész nyári felkészülést, igazolásokat Csank mester vezette le, így – bízva benne – csak jobbra számítottunk.

– Kimondottan rosszul kezdtétek a szezont, hiszen 6 fordulót követően mindössze 1 pontotok volt. Utólag miben látod az okát?

– Sajnos a kezdésre nem alakult ki a keretünk, többen csak fordulókkal később csatlakoztak hozzánk. Ezen kívül beleszaladtunk egy elég kellemetlen sorsolásba is: a 6. fordulóig a későbbi első hat helyezettből néggyel játszottunk. – Csank János a legnagyobb nevek egyike az edzőszakmában, de valami miatt mégis csak a távozását követően indult be a pontgyűjtés. Mi volt az, amin változtatni kellett?

– Nem gondolom, hogy Csank János személye miatt nem szereztünk több pontot az elején, bár az tény, hogy ő sokkal nyíltabb játékot várt a csapattól, távozása után egy defenzívebb, kontrajátékot erőltettük. No meg persze az is segített, hogy időközben bővült a keretünk, illetve sérültek is gyógyulgattak.

– Végig rezgett a léc, de az utolsó fordulóban sikerült kiharcolnotok a bennmaradást. Miként értékeled a teljes bajnoki évet?

– Nehéz volt az indulásunk, az ősz végét jól zártuk, sajnálhattuk, hogy jött a szünet. Az első fél évben anyagilag instabil volt a klub, ami nagyjából márciusra megoldódott. Tisztújításon is átestünk, illetve szakmai igazgatóként Varga Attila is bekapcsolódott a munkába. Tavasz közepére sikerült kialakítanunk a játékunkat, amivel sok borsot törtünk ellenfeleink orra alá. Pl. a Szolnok otthonában is vezettünk… Ekkorra már a „kötelező” meccseken hoztuk az elvárt pontmennyiséget, és legtöbbször a vesztes meccseken is viszonylag jó volt a játékunk. A riválisok botlásai, illetve a Sajóbábony pontlevonása talán túlságosan megnyugtattak minket, ha ezek nincsenek, talán sokkal élesebbek lettünk volna az utolsó mérkőzéseinken is.

– Mely mérkőzések voltak azok, amelyeken a leginkább elégedett voltál a csapat játékával, és vannak-e olyan labdarúgók, akik teljesítményükkel kiemelkedtek az együttesből?

– A 24. fordulótól kezdve 4 meccsen át 4 kiesési rangadót játszottunk, zsinórban háromszor nyertünk, 10 pontot gyűjtöttünk. Azt gondolom, hogy ekkorra eldőlt a bentmaradásunk, már csak azért is, mert ekkor annyira érett játékot mutattunk be, hogy egyszerűen megszűnt a kiesés réme. Látszódott, hogy ez nem egy kieső csapat. Csapatjáték okán nem nagyon illik kiemelni senkit, pláne úgy, hogy gyakorlatilag szinte minden játékosunknak volt legalább egy olyan mérkőzése, amikor osztályon felül teljesített. De – ahogy az aranylabdát is mindig támadók kapják – rá lehet nézni a góllövőlistára… Egy kiesőjelölt csapatban 19 gólt rúgni igazán elismerésre méltó… Persze a középpályásoknak ki is kellett szolgálnia Laurinyeczet, akiknek viszont a védők biztosítása segített, akiket viszont a kapusteljesítmény nyugtatott meg… Szóval jók: az egész csapat!

2019.06.26 – labdarúgó edzés Gyöngyösi Atlétikai Klub (GYAK) – Gyöngyös – Czímer Tamás (CZT) – Heves Megyei Hírlap

– Az eddig tudomásunkra jutott hírek szerint a nyáron jelentős változás lesz a játékosállományban, 5 távozóról és 10 érkezőről tudunk. Bővülhet még a lista?

– Valóban nem szeretnénk a tavalyi hibába esni, amikor volt olyan mérkőzésünk, hogy a cserepadon két félsérült játékos, a kapusedzőnk, egy ifista, és egy serdülőkorú játékos ült… Szakmai igazgatónk úgy kívánja kialakítani a keretet, hogy minden posztra két hasonló képességű játékos legyen, illetve hogy többféle rendszerben is pályára tudjunk lépni. A tavalyi keretből még nem mindenkivel állapodtunk meg, így lehet még egy-két távozó, és ebben az esetben érkező is, azonban az első edzőmérkőzésünkre (07.06.) már a végleges kerettel szeretnénk kiállni.

(Az átigazolási híreket itt lehet elolvasni: https://nb3foci.hu/hirek/atigazolasi-hirek-2019-ev-nyar.html a szerk.)

– Bár még a csoportbeosztást sem ismerjük, de van-e már konkrét cél a 2019-2020-as bajnokságra?

– A vezetőség konkrét célokat fogalmazott meg. Mivel a keretünk bő lesz, és úgy tűnik, hogy erős is, így „rezgő lécről” idén szó sem lehet: egyértelműen a középmezőnyhöz szeretnénk tartozni, és annak is az első feléhez.

– Úgy tudom, hogy néhány nappal ezelőtt elkezdtétek az edzéseket. Hol és milyen formában készültök? Heti hány edzés szerepel a programban?

– Így van, 26-án találkozott a keret, a bemutatkozás, ismerkedés jó hangulatban indult, erőtől és önbizalomtól duzzadó játékosok foglalták el az öltözőt. Félig viccesen megjegyezték, hogy év végén ők inkább dobogóra szeretnének állni, de azt ígérték, hogy azért biztosan lesz vesztes mérkőzés is. Az első edzés után már kevésbé volt ilyen jó a hangulat, a közel 40 fokos meleg nem nagyon ízlett senkinek. Pedig ezt meg kell szokniuk, mert végig itthon fogunk készülni heti 6-8, délelőtti-délutáni edzéssel, és heti 2 edzőmérkőzéssel.

(A felkészülési mérkőzéseket feltöltöttük ide: https://nb3foci.hu/hirek/felkeszulesi-merkozesek-2019-ev-nyar.html a szerk.)

Szécsi József

Be the first to comment

Leave a Reply