Bele kell hajtanunk egymást a győzelembe! Szanyó Károly volt az interjúalanyunk

Úgy tűnik, hogy Balassagyarmaton végre kezd összeérni a csapat, hiszen előbb idegenben sikerült nyerni a DEAC ellen, s a szombati ESMTK ellen elért döntetlen sem nevezhető rossz eredménynek. Szanyó Károllyal a Balassagyarmati VSE vezetőedzőjével beszélgettünk. 

 • Tavaly november közepén lettél a Balassagyarmat vezetőedzője. Milyen volt akkor a csapat, és mi volt az, amin elsősorban változtatni kellett?
 • Amikor átvettem az együttest, már akkor sem volt túl rózsás a helyzetünk. Télen nagylétszámú vérfrissítést hajtottunk végre. Úgy éreztem, hogy szükség volt rá, mert nem nagyon éreztem a tüzet a játékosokban. Lehet, hogy az eredményeken még nem látszik, de mostanra abszolút 180 fokos a fordulat e téren. A szakmai dolgokba nem szeretnék belemenni, nem szeretnék értékelni senkit, semmit. Az biztos, hogy nem csak az edzőn múlnak a dolgok. Fizikálisan egy erősebb, egységesebb csapatot kívántam felépíteni, de némi hiányérzetem van, mert fizikálisan ugyan rendben vagyunk, de amiről szól a futball, hogy kiszolgáljuk a közönséget, azt egyelőre nem tudjuk végrehajtani. Lehet, hogy túl nagy a nyomás a játékosokon. Kilenc új labdarúgó érkezett, össze kell érniük, de úgy gondolom, hogy egy helyzetkihasználás, vagy egy passz nem azon múlik, hogy hány éve játszunk együtt, hanem inkább a koncentráción, az odafigyelésen. Az a célunk, hogy az NB3-ban tartsuk a csapatot. Ha összeérünk, két-három játékossal kiegészülve, a következő szezonban vérmesebb reményeink is lehetnek.
 • Népes és rendkívül lelkes nézőközönség van Gyarmaton, akik általában sípokkal, kürtökkel buzdítják az együttest. Ez nagyon sokat jelenthet egy labdarúgónak.
 • Ez abszolút így van. Szeretik a focit a városban. A negatív hangok ellenére is azt mondom, hogy a szurkolót ki kell szolgálni. Aki a mai magyar labdarúgásban jegyet vesz a mérkőzésre, az vissza kell, hogy kapjon valamit. Ezt szeretném elérni, természetesen úgy, hogy ez eredménnyel is párosuljon. Valóban elég sokan voltak a meccseinken, s ha sikeresebbek leszünk, akkor biztos vagyok benne, hogy még többen jönnek majd el, hiszen nagyon sokan kíváncsiak a csapatra. Fájópont számomra, hogy egyelőre nem tudtuk azt adni, amit megérdemelnének, de biztos vagyok benne, hogy bennmaradunk az NB3-ban, és jövőre hétről-hétre megörvendeztetjük majd szurkolóinkat.
 • Múlt héten végre sikerült nyernetek, pedig nagyon gyorsan, már a második percben előnybe került a DEAC.
 • Közvetlenül a mérkőzés elején volt egy rövidzárlat. Egy szabadrúgást követően figyelmetlenek voltunk. Amúgy végig uraltuk a mérkőzést, voltak lehetőségeink, tizenegyest is kihagytunk. Saját magunk dolgát nehezítettük meg, egy sima meccsből csináltunk egy szorost, de az volt a fontos, hogy végre nyertünk, s győzelemmel várhattuk az ESMTK csapatát.
 • Azon a meccsen testvéred, Szanyó Dániel góljával egyenlítettetek. Amióta te vagy a Balassagyarmat edzője, ő a legeredményesebb játékosotok.
 • Hét mérkőzésen négy gólt rúgott. Nagyon örülök ennek, büszke vagyok rá. Vele szemben fokozottak az elvárásaim. Szeretném, ha játékban előrébb tudna lépni. Ilyen rendszerességgel nem játszott még egy klubjában sem. Mérkőzésről-mérkőzésre jobb teljesítményt nyújt. Még keményebben és céltudatosabban kell dolgoznia.
 • Magasabb osztályokban is dolgoztál edzőként. Milyennek érzed a jelenlegi harmadosztályt, ezen belül a Keleti csoportot?
 • Amikor idekerültem, akkor ezt tartottam a leggyengébb csoportnak. Menetközben kiderült, hogy ez a legkiegyensúlyozottabb, az utolsó előtti helyezett mindössze hat ponttal van lemaradva a negyediktől. Sokkal harciasabb a játék, a meccseken elsősorban az dominál, hogy fizikálisan melyik csapat tud az ellenfél fölé kerülni. A másik két csoportban azért játszóbb a foci. Talán itt a legnehezebb a pontokat gyűjtögetni, mert bárki bárkit megverhet.

 

Videó: http://www.nogradifutball.hu

 • Beszéljünk akkor a szombati meccsről. Vezetést szereztetek, és később emberelőnybe is kerültetek. Az igaz, hogy a második helyezettel játszottatok, de a döntetlen után gondolom, hogy felemásak az érzéseid.
 • Abszolút jó látod. Az első öt perc kivételével végig uraltuk a mérkőzést. Megszereztük a vezetést is, ami most az egyszer nem bénította, hanem feldobta a csapatot. Sajnos most is előjöttek azok a szokásos egyéni hibák, amelyeket hétről-hétre elkövetünk. Nem kijátszott támadásokból szerez az ellenfél gólt, hanem a mi hibáinkból. Ezúttal a kapusunk és a belső védőnk rossz kommunikációja miatt tudott kiegyenlíteni az ellenfél. Nem szeretnék nagyon belemenni a játékvezetői ténykedésekbe, de a felvételen tisztán látszik, hogy lesen volt az ellenfél játékosa. Ez már nem az első ilyen eset. A Jászberény ellen egy tiszta tizenegyest nem adtak meg számunkra. Nem mondom azt, hogy tudatosan sújtanak minket, de a mi helyzetünkben ezek különösen fontosak. Az ESMTK ellen kiállítás miatt ötven percet emberelőnyben játszhattunk. Megbeszéltük a szünetben, hogy megpróbáljuk széthúzni a játékot, megfuttatjuk az ellenfelet, kivisszük a szélekre a labdát, beadásokkal és átlövésekkel próbálkozunk. Ezekből mindössze az valósult meg, hogy volt három-négy átlövésünk, amiket inkább hazaadásnak mondanék. A széleket nem tudtuk kihasználni. Nem nagyon vállaltuk fel az egy az egy elleni játékot a szélsőhátvédek ellen. Ha pedig sikerült megbontani az erzsébetiek védelmét, akkor nem volt érkező játékos a befejezéshez. Ha tárgyilagos vagyok, akkor egyúttal el kell ismernem, hogy az ESMTK kontráiban benne volt a gólveszély, így az egyik szemem sír, a másik nevet. Végül is a második helyezett ellen egy pontot itthon tartottunk, viszont a jelenlegi állásban mi ezzel az eredménnyel nem sokra megyünk.
 • Most két úgynevezett hatpontos meccsetek lesz. Gyöngyösre mentek, aztán pedig a Tiszafüred következik. Mindkettő végkimenetele meghatározó lehet a későbbiekre nézve.
 • Nem számítunk sehol sem könnyű meccsre. Megmondtam a srácoknak, hogy ha jövőre is az NB3-ban szeretnének futballozni és valakinek van még olyan terve, hogy tovább lépjen, akkor a teljesítménynek javulnia kell. Elsősorban a hozzáállásra, a győzni akarásra gondolok. Nem mondom azt, hogy nem tesznek meg mindent, de ahhoz hogy sikeresek legyünk 150 fokon kell égni és bele kell hajtani egymást a győzelembe. Most már azt mondom, hogy szép vagy csúnya játékkal, de három pontokat kell szereznünk. Nagyon kellene a két meccsen a hat pont, mert utána szabadnaposok leszünk, és nyugodtabban tudnánk készülni a bajnoki hajrára.

Szécsi József

Be the first to comment

Leave a Reply