A másodosztályban is helytáll a Kozármisleny. Interjú Németh Zsolt vezetőedzővel

Fél évvel ezelőtt a HR-RENT Kozármisleny együttese toronymagasan lett bajnok az NB3 Közép csoportjában. Németh Zsolt vezetőedzővel arról beszélgettünk, hogy miként boldogulnak a másodosztályban.

 

nemeth-zsolt.png

 

– Mi történt nyáron a bajnokság megnyerése után. Milyen feladatok vártak rátok az NB2 rajtja előtt?

– Az elsődleges célunk az volt, hogy a csapatot egyben tartsuk. Sajnos későn vált csak bizonyossá, hogy vállaljuk a magasabb osztályt, így négy-öt meghatározó játékost nem tudtunk itt tartani. Tíz-tizenkét új labdarúgót kellett leigazolnunk, de így elveszítettük azt, ami az erősségünk volt az NB3-ban. Fiatalokat is kellett hoznunk, hogy megfeleljünk az MLSZ NB2-re vonatkozó kiírásának.

– Hányan voltak olyanok a bajnokcsapatból, akik stabilan játszani tudtak a másodosztályban?

– Sajnos csak kevesen, hiszen sok új játékos jött és a „fiatal szabály” miatt minden héten át kellett szerveznünk az együttest.

– Úgy tűnik, hogy jó nagy szakadék tátong az NB2 és az NB3 között. Elsősorban ez miben csúcsosodik ki?

– Igen, jelentős a szakadék az NB3 és az NB2 között, talán az összes osztályt tekintve itt van a legnagyobb különbség. Teljesen profi csapatok vannak, akik a harmadosztályhoz képest lényegesen jobb anyagi körülmények között dolgoznak, de hatalmas az eltérés a játékosállományok tekintetében is. Egyes csapatok talán az NB1-ben is megállnák a helyüket. A mostani 20 csapatos NB2-es bajnokság azért is olyan erős, mert az élvonalban most csak 12 együttes szerepel és így sok NB1-et megjárt játékos játszik a másodosztályban.

– Mi a véleményed arról, hogy a nyáron feljutott hét csapatból négynél (Nyíregyháza, Cegléd, Cigánd, SZEOL) viszonylag elég hamar edzőváltás történt?

– Mások az elvárások pl. Nyíregyházán és a SZEOL-nál. Az előbbi csapat az NB1-es tagságért küzd, a SZEOL pedig a biztos bennmaradást tűzte ki célul. Az NB2-be kerülő csapatoknak fel kell venniük és meg kell szokniuk a ritmust és a gyorsabb játékot. A tulajdonosoknak türelmesebbnek kellene lenniük, mert az NB3-ből való feljutást ugyanazzal az edzővel harcolták ki, akivel most gyengébben szerepelnek.

– Mi volt eddig a legpozitívabb élményed a másodosztályban?

– Az volt a legkellemesebb élményem, amikor először vezettem a csapatomat NB2-es mérkőzésen, valamint amikor le tudtuk győzni a Puskás Akadémiát hazai pályán. Persze a nyíregyházi győzelmet sem fogom elfelejteni.

– Mennyire tudtatok megfelelni az elvárásoknak, tartottátok-e a kitűzött célt?

– Elsősorban a biztos bennmaradást tűztük ki. Huszonöt-harminc pontot terveztem, de csak huszonkettőt tudtunk szerezni. Nem értük el a célt, így csalódott vagyok. El kell viszont mondanom, hogy hátráltatott minket, hogy az ősszel nem tudtunk megfelelő körülmények között edzeni, játszani. Tavasszal már visszatérünk a stadionunkba, ahol megteszünk majd mindent, hogy javítsunk a teljesítményünkön.

 

kozarmisleny-stadion.jpg

Fotó: Kozármisleny FC Facebook oldala

 

– Mit ajánlanál a másodosztályba igyekvő együtteseknek? Mire figyeljenek oda?

– Tavasszal már kezdjék meg beépíteni a csapatukba a kiírásnak megfelelő életkorú fiatalokat. Kettőt kötelező lesz játszatni a kezdőben és ez befolyásolhatja a csapat szereplését. Emellett készüljenek fel a gyorsabb, agresszívabb játékra.

Szécsi József