35 év után újra a harmadosztályban a Füzesgyarmat. Interjú Boros Tibor szakosztályvezetővel, aki egyben a vezetőedző is

fuzesgyarmat-sk.jpg

Fotó: Pozojevich Miklós

 

– A statisztikák szerint utoljára a nyolcvanas évek elején szerepelt a Füzesgyarmat a harmadosztályban. Mi az, amit tudni kell a gyarmati labdarúgásról?

– Csapatunk 1950-től 1989-ig Füzesgyarmati TSZSK néven a helyi Termelőszövetkezet támogatásában versenyzett. Az 1970-es évek elején jutott fel először a megye I. osztályába. A legjobb eredménye az 1976-77-es szezon 3. helye volt. 1980-1981-ben 5. helyen végzett, mely az újonnan alakuló Területi bajnokság Körös csoportjában való részvételre jogosította fel. Az első évben 8. helyen végzett, de a második évadban már csak főleg hazai játékosokra támaszkodva búcsúzott az osztálytól. 1989-től  Füzesgyarmati Sport Klub néven egyesületként üzemel. 1995-2010 között többször is megyei II. osztályban szerepelt. Irányításommal 2010-ben jutottunk fel az I. osztályba és az első év biztos bennmaradását követően mindig az élmezőnyben végeztünk (2-5. hely). A TAO rendszer lehetőségeivel élve folyamatos fejlesztéseket tudtunk végrehajtani, melyek közül a nagyméretű műfüves pálya és a villanyvilágítás volt a legjelentősebb. Ezek következtében a téli hónapokban is folyamatosan tudtunk megfelelő körülmények között készülni, ami pozitív hatással volt az eredményességünkre. Az elmúlt pár évben új alapokra helyeztük az utánpótlás nevelésünket is, miszerint egy önálló egyesület formájában az általános iskolával karöltve készítjük fel a gyerekeket.

– Ősszel becsúszott két vereség, de tavasszal már egytől egyig minden meccsüket megnyerték, így kilenc pont előnnyel lettek a Békés megyei I. osztály bajnokai. Már a szezonkezdetkor az elsőség volt kitűzve, vagy menet közben jött meg az étvágy?

– Hivatalosan 1-3. hely volt a cél, de a játékosokkal az öltözőn belül már a bajnokság előtt is az első helyet jelöltük meg reális és elvárható célkitűzésként. Ennek érdekében télen tovább bővítettük a keretünket mennyiségben és minőségben is.

– A csapat góljainak csaknem a felét két játékos, Bajnok Imre és Miklya Miklós szerezte, rajtuk kívül kik még a meghatározó játékosok?

– Pozíciójukból és természetesen képességeikből adódóan voltak ilyen eredményesek, de 8-10 játékosom is velük azonos szinten van, nincs klasszikus értelemben vett első számú, meghatározó játékosunk. Név szerint talán: Kiss Dávid, Kiss Csaba, Kelemen Lajos, Bányai Péter, Bakk Ádám, Urbán Sándor, Bácsi Zsolt, Domokos Attila, Kajári János a meghatározó játékosok.

–  A most véget ért bajnokságban mindhárom Békés megyei együttes kiesett a harmadosztályból. Ez több szempontból is jól jöhet a Füzesgyarmatnak. A napokban arról lehetett értesülni, hogy Méhkerékről érkezik majd Vincze Dániel, Gyuláról pedig Styecz Milán és Sipos Krisztián. Hány játékos leigazolásában gondolkodnak és van-e további konkrétum?

– Nagy Tibor Sárrétudvarról, aki konkrétum már. Illetve 4-6 jelenleg is NB II-III-ban játszó játékossal állunk tárgyalásban, akiknek a leigazolása a részletek tisztázásán múlik.

– Melyik csoportba szeretnének kerülni a Keletibe vagy a Középbe? És miért?

– A kérdés földrajzi helyzetünkből adódóan teljesen jogos, így rövid időn belül döntést hozok egy ez irányú kérelem esetleges beadásáról. Jelenleg pro és kontra állítom fel az érveket, ellenérveket.

– Mikor kezdik meg a felkészülést és megvan-e már a menetrend?

– Július 03-án. Ez a hét még szabadság, de jövő héttől egyéni programmal készülnek a játékosok. A felkészülési időszak első hete 3 ráhangoló edzésből és egy edzőmeccsből áll. Utána heti 2 edzőmeccsel és 5-6 edzéssel kalkulálok.

Szécsi József