Múltidéző a Dunaújváros PASE – FC Nagykanizsa Magyar Kupa mérkőzés kapcsán

Varga Zoltán írása

Magyar Kupa, 32 közé jutásért. 2019.10.30. 18 óra

Több mint húsz év után találkozik egymással a két város csapata, igaz nem bajnoki találkozón, hanem kupamérkőzésen.


A Dunaújváros az NB3 Közép csoportjában a 3. helyen áll. Gyengébb idénykezdet után magára talált, immár nyolc mérkőzés óta veretlen, az utolsó öt mérkőzését megnyerte, minden alkalommal egy góllal többet szerezve ellenfelénél. Szepessy Róbert 8 gólt szerzett a bajnokságban. A Magyar Kupa előző fordulójában a Pest megyei I. osztályban szereplő Biatorbágy otthonában diadalmaskodtak 1-0-ra.
Az FC Nagykanizsa az NB3 Nyugati csoportjában a 4. helyen áll. Négy mérkőzés óta nem szenvedtek vereséget. Vittman Ádám szerezte a legtöbb bajnoki gólt 6-ot a szezon során. A Magyar Kupában a szintén NB3-as VLS Veszprém gárdáját búcsúztatták az elmúlt fordulóban hazai pályán, 1-0 arányban.
Elmondható hogy két jó formában lévő együttes csap össze szerdán 18 órakor a továbbjutásért Dunaújvárosban.

A múltba visszautazva megnéztük, hogy mikor és milyen eredményeket értek el egymás ellen bajnoki mérkőzésen a két város csapatai különböző neveken dunaújvárosi pályaválasztással. A DPASE nem utóda a D. Kohásznak, Dunaferrnek mint ahogy az FC Nagykanizsa sem az Olajbányásznak.

Az első találkozóra 1955 tavaszán került sor az NB2 Nyugati csoportjában: Sztálinvárosi Vasas – Nagykanizsai Bányász SK 5-1. A következő szezonban, 1956 nyarán, megszerezte első dunaújvárosi győzelmét a Bányász, 1-0-ra nyerve, majd ismét sztálinvárosi győzelem született 1957 őszén: 4-0.
Hosszú éveken át nem találkoztak a csapatok, legközelebb 1973 késő őszén az NB1/B-en csaptak össze ekkor már Dunaújvárosi Kohász SE – Nagykanizsai Olajbányász SE néven: 3-0. Egy évvel később 0-0 lett az eredmény az NB2 Nyugati csoportjában. 1975 őszén Kohász győzelem született egy gólgazdag mérkőzésen: 6-2. Góllövők: Mártha 2, Szepessy, Horváth, Klement, Fajkusz, illetve Söjtör, Bruder. Idény végén bajnok lett a Kohász és feljutott az NB1-be.
Néhány év szünet után 1981 őszén találkoztak az NB2 Nyugati csoportjában: 1-1. Góllövők: Fajkusz, illetve Kelemen, majd 1985 tavaszán Simon 2, Boldóczki, illetve László góljaival: 3-1 az immár egy csoportos NB2-ben. 1986 tavaszán 3-0 lett az eredmény Boldóczki 2, Menyhárt a gólszerzők. Szezon végén ismét bajnok és feljutó a Kohász az NB1-be. 1987 őszén ismét NB2-es találkozón Lehota 2, Varga L. góljaival 3-0-ás Kohász győzelem született. Idény végén 2. helyezettként újra feljutott az NB1-be a Kohász.
1990 tavaszán folytatódott a dunaújvárosi győzelmek sorozata az NB2 Nyugati csoportjában már Dunaferr SE néven: 1-0. Szőke öngóljával. Egy évvel később Ress, Boldóczki, Tóth T góljaival: 3-0, ősszel:4 -3 lett az eredmény.

Nagykanizsa 1991/92

1993 tavaszán: 2-0, Török és Szauer Z. a gólszerzők.
1993 őszén megtörte rossz sorozatát az Olajbányász, másodszor tudott győzni Dunaújvárosban és egyben utoljára, Fuisz és Kiss találataival: 2-0 arányban. Idény végén az NB2 Nyugati csoportjának bajnoka a Nagykanizsa, így NB1-es lett a gárda.
1996 tavaszán találkoztak legközelebb, ismét az NB2 Nyugati csoportjában: 1-1, ősszel 3-1-es Dunaferr siker született.

Dunaferr 1996/97

1998-ban az utolsó fordulóban találkoztak a csapatok az NB1/B-ben: Dunaferr SE – Olajbányász FC Nagykanizsa 3-1 (2-1) 3000 néző. Dunaferr: Balogh – Ács, Salamon, Dudás – Popovics (Szabó Z), Jäkl, Mikler (Kóczián) – Cseke, Lengyel (Tóth), Jeremejev – Tököli
Nagykanizsa: Gelencsér – Pálfi, Panghy (Somogyi), Szalai -Gyulai, Agics (Gordian), Farkas, Csörnyei, Kovács, (Gersics), Pulai -Horváth. Góllövők: Tököli 3, illetve Horváth. Ünnepléssel zárult a találkozó, újra I. osztályú csapata lett Varga Zoltán vezetésével Dunaújvárosnak miután második helyen végeztek a bajnokságban.

1999-ben feljutott az Olajbányász FC az akkor I. osztálynak számító PNB-be és egy forró augusztusi végi napon összecsaptak. Dunaferr SE – Nagykanizsai Olajbányász FC 2-1 (0-0) 3000 néző. Dunaferr: Bita – Molnár Z (Cseke), Salamon, Éger, Kiss Gy., – Zavadszky, Jäkl, Lengyel (Tököli), Komódi (Nagy T.) – Orosz, Nicsenko. Nagykanizsa: Kovácsevics – Pálfi, Panghy, Crnomarkovics – Agics, Zahorecz – Farkas, Gordian (Kiss I.), Horváth Z. (Pulai) – Horváth Gy, Kerekes (Szőcze). Góllövők: Tököli, Nicsenko, illetve Horváth Gy. Idény végén a Dunaferr SE története első és egyben utolsó I.osztályú bajnoki címét szerezte. Forrás: Dunántúli Napló.

Közös a két város labdarúgó múltjában hogy több egykori és jelenleg is aktív játékos szerepelt mindkét város csapataiban. Popovics Lajos, Mikler Lajos, Panghy Gergely és Kovácsevics Árpád is szerepelt a Dunaferr és a Nagykanizsa csapatában. Dudás Péter a Dunaferr, Nagykanizsa és a DPASE színeiben. Burucz Barna az NTE és DPASE, míg Pál Dávid jelenleg az FC Nagykanizsa játékosa, de szerepelt a NTE és a DPASE csapatában is.

Be the first to comment

Leave a Reply