Jó-e hogy az NB3-ban tartalékcsapatok is szerepelnek?

Időről-időre felvetődik a kérdés, hogy jó dolog-e, hogy tartalékcsapatok is rajthoz állhatnak az NB3-ban. Mostanra már hétről-hétre rendszeressé váltak a panaszok a mindenkori ellenfelektől. 

A második csapatok kiszámíthatatlanná teszik a bajnokságot. Egyik héten sok visszajátszót szerepeltetnek, más alkalommal viszont rutintalan ifistákból álló együttest küldenek pályára. Részvételük komolyan befolyásolja a bajnoki végeredményt, az első hely illetve a kiesés kérdését.  Jelenleg már csak az MTK, a DVTK, a Paks, a Honvéd, a Puskás Akadémia, a Videoton és a Gyirmót rendelkezik második csapattal, de már most tudunk olyan egyesületről, amely a nyáron megszünteti a „fakót”.

Sokan úgy vélekednek, hogy olyan nagy különbség van az NB3 és az NB1 között, hogy nem működik az, hogy az egyik héten még a harmadosztályban pályára lépő játékost a következő héten bedobjuk az NB1 mélyvizébe. Szerintük érdemesebb inkább másodosztályú együttesekhez kölcsönadni a játékosokat. Így tett pl. az FTC is, amely tavaly megszűntette második csapatát, mert úgy vélte, hogy az NB2-es Soroksárnál sokkal jobban fejlődnek fiatal játékosai.

Nekem más a véleményem. Biztos, hogy sokan emlékeznek még a tartalékbajnokságra. A fiatalabbak kedvéért azért nagyjából felvázolom, hogy miként működött. Minden NB1-es csapatnak kötelező volt fenntartania egy tartalékcsapatot. Ezek külön bajnokságban vettek részt. Együtt „mozogtak” az első csapattal. Ha az kiesett, ők is kiestek, ha feljutott magasabb osztályba, akkor ők is feljutottak. Rendszerint ugyanazon a napon került sor az első és a második csapat mérkőzésére. Ha pl. a Fradi a Vasassal 18 órakor játszott az NB1-ben, akkor a két csapat tartalékjai 16 órakor mérkőztek meg egymással. Sok néző kiment már eleve a tartalékcsapatok mérkőzésére, de a tartalék bajnokik utolsó 25-30 percére már javarészt kiért az amúgy a „nagy” csapat meccsére kíváncsi, rendszerint több ezer szurkoló.

1987-1988 (ekkor még volt tartalékbajnokság, s később milyen sok sikeres játékos lett ebből a csapatból). Fotó: http://www.tempofradi.hu

A drukker jól járt, hiszen a pénzéért két meccset látott, de a tartalékcsapatok játékosai is, hiszen népes közönség és a szakvezetőik előtt mérették meg magukat. Előfordult olyan eset is, amikor a tartalékbajnokik a nagypálya melletti edzőpályán kerültek lejátszásra, de azzal sem volt gond, mert mindenki időben átért a fő meccsre.

Kíváncsi voltam, hogy mások miként vélekednek erről, ezért megszavaztattam az NB3 Foci Facebook csoport tagjait. Arra a kérdésre, hogy „Jó-e hogy az NB3-ban tartalékcsapatok is szerepelnek?” 117-en válaszolták azt az opciót, hogy „Külön bajnokság kell a tartalékcsapatoknak!” További 14-en pedig azt az álláspontot képviselték, hogy „Nem kellenek tartalékcsapatok! A fiatal játékosok játsszanak kölcsönben farmcsapatoknál!” Ezekkel szemben mindössze 22-en vélekedtek úgy, hogy jó a jelenlegi forma, mert ez szolgálja a fiatal labdarúgók fejlődését.

Szécsi József

Be the first to comment

Leave a Reply