Az STC visszalépésével jelentősen átalakult a Keleti csoport tabellája. Kepecz Zsolt elemzése

Mint sokak által ismert, a Magyar Labdarúgó Szövetség Versenybiztosa a mai napon kizárta az NBIII Keleti csoportjából a STC Salgótarján együttesét, a csapat eddig lejátszott eredményeit (pontok és gólkülönbség) a bajnokságban résztvevő valamennyi sportszervezetnél törölte, és a kizárt csapatot a bajnoki osztály utolsó helyére helyezte. A http://putnokfc.hu  weboldal szerkesztője, Kepecz Zsolt foglalta össze a legfontosabb változásokat.

 

Ezek a száraz tények, az ügy hátteréről számos hír látott már napvilágot korábban és napjainkban is, amelyekkel mi nem szeretnénk és nem is tisztünk foglalkozni. Azzal már sokkal inkább, hogy a Salgótarján kizárása a 2017/18-as bajnokság pontversenyére milyen hatással van. Az MLSZ hivatalos közleményéből kiderül, hogy a kizárt csapat által elért minden eredmény törlésre került, ami az összes többi klubot is közvetlenül érinti.
Hátrányt szenvednek a kizárás miatt azok az együttesek, akik nyerni tudtak vagy pontot szereztek a Salgótarján ellen. Összesen 7 ilyen gárda van. Nézzük melyek ezek a csapatok és hány ponttól estek el.

Monori SE – 4 pont (-4 gólkülönbség)
MTK Budapest II. – 3 pont (-4 gólkülönbség)
Tiszafüredi VSE – 3 pont (-2 gólkülönbség)
Füzesgyarmati SK – 3 pont (-1 gólkülönbség)
Jászberényi FC – 3 pont (-12 gólkülönbség)
Tállya KSE -3 pont (-10 gólkülönbség)
Putnok FC -1 pont (0 gólkülönbség)

Az eredmények törlése után a tabella is átalakult. Mint látható a Putnok FC beelőzte az MTK Budapest II. gárdáját és feljött a harmadik helyre. A Monort és a Putnokot kivéve az összes pontszámban érintett klub rontott korábbi helyezésén, de a Cigánd 5, a DVTK II. és a Tiszaújváros pedig 4-4 pozíciót lépett előre. Az más kérdés, hogy a helyezésszámok értéke ebben a szoros bajnokságban nem feltétlenül számít sokat, sőt még szorosabb lett a bajnokság, mert a 3. Putnok és a 14. kieső helyen álló Tállya között mindössze 9 pont (három győzelem) a különbség.

A tabella elemzéséhez az is hozzátartozik, hogy április 4-ig illetve április 25-ig nem fogunk teljesen tisztán látni, mivel összesen még 7 mérkőzést kell pótolni a bajnoki résztvevőknek. Amíg ezeket le nem játsszák, addig a csapatok pontszámai és helyezései csalóka képet mutatnak.

PÓTLÁSRA VÁRÓ MÉRKŐZÉSEK

NBIII Keleti csoport, 17. forduló
2018. április 4., szerda, 16:00

CIGÁND SE – PUTNOK FC
ESMTK – TÁLLYA KSE
TISZAFÜREDI VSE – JÁSZBERÉNYI FC
FC TISZAÚJVÁROS – NYÍRBÁTORI FC
DEBRECENI EAC – FÜZESGYARMATI SK

NBIII Keleti csoport, 19. forduló
2018. április 18., szerda, 16:00

FÜZESGYARMATI SK – ESMTK
FC TISZAÚJVÁROS – MTK BUDAPEST II.

És hogy még jobban “összezavarjuk” olvasóinkat ne felejtsük el, hogy a Keleti csoport 15 csapatra fogyatkozott, így minden fordulóban lesz egy szabadnapos csapat. A Monor, a Jászberény, a Tállya, a DVTK II. és az MTK Budapest II. már letudta a szabadnapját, így ők a pótolt meccseket nem számítva már csak 10-szer lépnek pályára a bajnokság hátralévő részében, hisz a 30 forduló a Salgótarján kizárásával 28-ra zsugorodott.
Hogy segítsünk olvasóinknak, készítettünk egy táblázatot, amelyben bemutatjuk, hogy az egyes csapatok még hány mérkőzést fognak játszani a bajnokságban és maximum hány pontig juthatnak.

A közvetlen kiesőzónában vagy annak környékén helyet foglaló csapatok közül a Gyöngyös és a Balassagyarmat sincs könnyű helyzetben, mivel nekik halasztott meccsük nincs és még szabadnaposak sem lesznek, így számukra a hátralévő 9 találkozón kell kivívniuk a bennmaradást.
Érdekesség, de ez is látszik táblázatunkból, hogy a Balassagyarmat az egyetlen csapat, akik már matematikailag sem lehetnek bajnokok, hisz a hátralévő meccsek alatt már nem tudnak annyi pontot szerezni (46), amennyivel jelenleg a Monor rendelkezik.

Sok van még hátra a bajnokságból, jelenleg MÉG minden csapatnak a saját kezében van a sorsa, így tehet azért, hogy meghosszabbítsa harmadosztályú tagságát. A Salgótarján kizárásával az is eldőlt, hogy a csoportból még két csapat esik ki biztosan, a 14. és 15. helyezett. A 13. helyezett abban az esetben juthat erre a sorsra, ha a Nyugati és Közép csoport 13. helyezettjénél is rosszabb eredménnyel végez. Természetesen a megszerezhető pontokhoz viszonyítva számítják ki ezt, így nem kell félnie a Keleti csoportosoknak amiatt, hogy nálunk csak 28 meccset játszanak a csapatok.

Be the first to comment

Leave a Reply