A magyar válogatott dicsőséges útja az EB első kalapjáig

A magyar együttes az elmúlt pár évben egymás után teszi le az asztalra azokat az eredményeket, amelyeknek köszönhetően egyre több ember fedezi fel újból a magyar futball iránti rajongását. Néhány éve maximum az NB1-es mérkőzések tudtak valamennyi izgalmat vinni a sportfogadók és a sport hazai szerelmeseinek életébe, de most már a nemzetek közötti tornákon is joggal izgulhatunk az olasz Marco Rossi által vezetett gárdáért.

A legutóbbi hatalmas áttörés az, hogy – a történelem során most először – a magyar csapatot az első kalapból sorsolták ki az EB selejtező mérkőzések kiosztásánál. Mindent elmond arról az, hogy milyen erőt képvisel az idei csapat, hogy a srácok többek között Belgiummal, Dániával, Spanyolországgal, Horvátországgal, Hollandiával, és a 2020-as címvédő európa bajnok Olaszországgal kerültek egy kalapba.

És ami még nagyobb eredmény, hogy a Nemzetek Ligája „halálcsoportjából” sikerült kiverekednie magát a magyar csapatnak. Első körön az angolokat vertük meg idegenben 1:0-ra. Majd az olaszoktól egy szoros mérkőzés során 2:1-es vereséget szenvedtünk, de Németországgal is tudtuk hozni az 1 pontot az első fordulóban.

Az angolok elleni második megmérettetésen történelmi győzelmet aratott a csapat és 4:0-ra verte a következő világbajnoki címre harmadik legesélyesebbnek tartott együttest. Ezután pedig Németországot is maga alá gyűrte a magyar lendület és 1:0-ás győzelmet arattunk idegenben.

Az olaszokkal azonban itthon sem tudtunk megbirkózni és így – egy ponttal lemaradva, de a legjobb gólátlaggal – csoportmásodikként zártuk a Nemzetek Ligáját.

A frankfurti EB sorsoláson végül a G csoportba kerültünk, ami azt jelenti, hogy a szerb, a montenegrói, a bolgár, és a litván csapattal kell majd megmérkőznie a válogatottunknak.

Ez első ránézésre nem is tűnik vészesnek, viszont érdemes átgondolni azt, amit Marco Rossi az MLSZ hivatalos Twitter oldalán közétett nyilatkozatában olvashatunk a sorsolással kapcsolatban.

A szövetségi kapitány szerint kerülhettünk volna nehezebb helyzetbe is, de azt is el tudta volna képzelni, hogy sokkal jobb csoportba kerül a csapat az utóbbi időszak hajrája után. Megjegyezte azt is, hogy habár hatalmas érdem, hogy az első kalapból sorsoltak minket, ez senkit sem szabad, hogy megtévesszen, hiszen nehéz meccsek várnak a fiúkra.

A közelmúltbeli találkozások statisztikáit segítségül hívva viszont joggal bizakodhatnak a magyarok, hiszen a négy rivális csapat közül, csak a Montenegrói csapattól szenvedtünk vereséget az elmúlt években egy barátságos mérkőzésen.

A mérkőzések egyébként kétfordulós, körmérkőzésese rendszerben lesznek majd lebonyolítva és 2023 márciusától egészen novemberig lettek betervezve. A magyarok március 27-én, a bolgárok ellen lépnek pályára először.

Mindenképp izgalmas mérkőzésekkel kecsegtet az EB selejtezők C csoportja is, amelyben az előző EB két döntőse, Olaszország és Anglia került össze, illetve az ukrán válogatott is jó esélyekkel indul. Annak ellenére is, hogy szeptember végén sérülés miatt az egyik kulcsjátékosuk, Alekszander Zincsenko nélkül kellett megmérettetniük a Nemzetek Ligájában.

Tehát a magyar válogatott következő nagy menetelésére legközelebb a következő év márciusától számolhatunk, de addig sem lesz okunk panaszra, hiszen az NB1-es csapatok hátralévő hazai fordulói, illetve például az FTC Európa Liga szereplése addig is hozzák az egyre magasabb színvonalú meccseket.

Szerintem minden focirajongó nevében elmondhatjuk azt, hogy nincs nagyobb öröm annál, hogy az utóbbi időszakban végre újra van miért izgulni a magyar színtéren is.

Be the first to comment

Leave a Reply